Flere tusen ble evakuert etter forrige vulkanutbrudd 14.januar. Disse har enda ikke fått flytte hjem igjen. Foto: peterhartree (CC BY-SA 2.0 DEED)

Kan bli enda et vulkanutbrudd

På Island har det den siste tiden har det vært to vulkanutbrudd med kun en måneds mellomrom. Nå forbereder landet seg på et tredje.
Fredag, 2 februar, 2024 - 11:38

Kun drøye to uker etter forrige vulkanutbrudd 14.januar, skriver det meteorologiske instituttet på Island i en oppdatering at det er økt fare for nytt vulkanutbrudd. 18.desember, noen uker tidligere, var det også et utbrudd. 

Grindavík på Island forbereder seg på et nytt vulkanutbrudd etter at jorda i området har hevet seg, noe som er et tegn på at et nytt utbrudd kan komme. 

– Hvis vi skal bedømme ut fra hvordan utbruddet oppførte seg sist, kan det skje igjen om ganske kort tid, sier Sigríður Kristjánsdóttir til NRK.

Kristjánsdóttir er naturfareekspert ved det meteorologiske instituttet på Island, og hun tror at et nytt utbrudd kan komme i løpet av noen få uker. 

Evakuert

Myndighetene har bygd beskyttende murer flere steder, som har som hensikt å stoppe lavaen fra å treffe bebyggelsen. Til tross for dette ble innbyggerne i Grindavík evakuert ved forrige vulkanutbrudd og har enda ikke fått flytte hjem. Byen er i faresonen for det mulige neste utbruddet, og området anses fortsatt som farlig, ifølge NRK

Emneord: