Demonstrerte for Vest-Sahara

Protesterer mot Marokkos okkupasjon av Vest-Sahara.
Onsdag, 10 november, 2010 - 15:48


- Vi er her for å protestere mot Marokkos unødvendige våpenbruk mot fredelige demonstranter, sier Jørn Sund-Henriksen, leder for Støttekomiteen for Vest-Sahara.

Han har organisert en protest mot den Marokanske hærens angrep på en protestleir nær Laayoune, hovedstaden i Vest-Sahara. Det fryktes at demonstranter er blitt drept i sammenstøtene.

- Marokko gikk inn med militærstyrker mot en fredelig demonstrasjonsleir som demonstrerte mot forholdene i Vest-Sahara under okkupasjonen, sier Sund-Henriksen.

Han ønsker å sende et budskap til Marokko om at verdensbefolkningen ikke vil akseptere denne hendelsen. FN har gått ut og beklaget situasjonen i Vest-Sahara, men Sund-Henriksen mener at verdenssamfunnet må reagere sterkere for å stoppe overgrepene.

- FN må innføre nulltoleranse på hendelser som dette, de må gå ut og si klart i fra at slike ting ikke er akseptabelt, mener Sund-Henriksen.

Norge tar avstand

Den norske regjeringen har også tatt avstand fra hendelsene, og utenriksminister Jonas Gahr Støre fortalte Regjeringens holdning til saken i et debattmøte i mai i år.

- Vi støtter FNs krav om å innføre selvbestemmelsesrett for befolkningen i Vest-Sahara, samt behovet for respekt for menneskerettighetene. Alle må avstå fra aggressive handlinger i området, uttalte Gahr Støre.

Sund-Henriksen mener at demonstrasjonen vil reflektere Norges ståsted i konflikten og er klar på at de vil la deres budskap bli hørt.

- Vi forventer at det kommer oppimot 50-60 stykker i dag, så vi må sørge for å bli hørt, sier Sund-Henriksen.

Vellykket demonstrasjon

Nær femti demontranter dukket opp og den halvtime lange demonstrasjonen var over, var Sund-Henriksen særdeles fornøyd med resultatet.

- Det var en meget vellykket demonstrasjon, hvor vi fikk fram vårt budskap på en god måte, sier Sund-Henriksen.

Politiets representant på stedet, som ikke vil gå ut med navn for Journalen, mener at demonstrasjonen var meget rolig og vellykket.

- Det var en stille og fredelige demonstrasjon, hvor demonstrantene ble hørt, og lov og orden ble oppholdt, sier han.

 

Dette er saken:

Vest-Sahara har siden sin løsriving fra Spania i 1974 vært et konfliktområde mellom Marokko og befolkningen i området. Da Spania trakk seg ut fra sin tidligere koloni i 74, hevdet Marokko at de var den rettmessige eieren av Vest-Sahara og invaderte den vestlige delen av landet.  Saharawiene, Vest-Saharas befolkning, nektet å godta dette og gjorde motstand mot Marokkos hærstyrker. En usikker fredsavtale ble signert i 1991. For to dager eksalerte situasjonen til sitt verste på nesten 20 år.

Kilder: Vest-Sahara.no, Wikipedia

Emneord: