Nasjonalisme på fire bein

Seks av de syv norske hunderasene regnes som utrydningstruede. Hundemessen DOGS4ALL vil at nordmenn skal få øynene opp for sin firbente kulturarv.
Mandag, 22 november, 2010 - 15:22


Lørdag og søndag går hundemessen DOGS4ALL av stabelen på Norges Varemesse i Lillestrøm. 6515 hunder er påmeldt, og hundegale mennesker fra hele Europa og USA møtes med håp om at akkurat deres hund stikker av med den største premien.

I år går Norsk Kennel Klub aktivt inn for å presentere de sju norske hunderasene for hordene av hundefolk som tar turen til Lillestrøm.

- Det er første gang vi samler alle de norske rasene på en internasjonal utstilling, med det formålet å presentere dem for et bredt publikum, forteller Stepanka Horakova, Kommunikasjonsansvarlig i Norsk Kennel Klub (NKK).

Lokker med valper

- Våre nasjonale hunderaser er en viktig del av norsk kulturarv som vi risikerer å miste om få år, om ikke antallet individer øker, sier hun.

På egen stand på DOGS4ALL vil de sju norske hunderasene være representert. Hundeeiere og jegere skal være tilstede for å besvare spørsmål om rasene. Fem av hunderasene er aktive jakthunder.

- Samtidig vil det være mulig å hilse på hundene personlig, og vi kan også love at det er noen valper til stede, forteller hun.

Sædbank

Ved siden av promoteringen av de norske hunderasene på DOGS4ALL, jobber raseklubbene aktivt for å få opp antallet hunder.

Sæd fra de sju hunderasene fryses ned i sædbank på Norsk genressurssenter, som en sikkerhet for fremtiden.

Tre av de disse rasene er harehunder, og en allianse av organisasjoner har også gått sammen for å skape større blest rundt harejakt, for at disse skal bli mer populære.

De sju norske hunderasene er Norsk Elghund grå, Norsk Elghund sort, Haldenstøver, Dunker, Hygenhund, Buhund og Lundehund.

Emneord: