– Vi trenger noen å snakke med

En av fem videregåendelever slutter på skolen som følge av psykiske lidelser. Oppfølgingen er for dårlig, mener Vgs-elevene.
Onsdag, 23 april, 2014 - 14:32


Sigmund, Markus, Milad, Didrik, Max og Mohamed fra Fagerborg videregående skole tilbringer friminuttet i solskinnet ute ved basketballbanen. Humøret er på topp, og praten sitter løst hos de seks vennene. Situasjonen er derimot ikke rosenrød for alle, mange elever ved videregående skole i Norge sliter med psykiske problemer.

– Mange elever sliter med dette, siden sviktende psykisk helse er et problem ved mange skoler. Systemet må bli bedre til å følge opp elevene, for eksempel bør helsesøsteren ved skolene være mer tilgjengelig. Det er flere som sliter med sosial kontakt med andre elever, og som stenger seg ute fra resten av verden. Disse må få bedre oppfølging, mener guttene.

Psykiske problemer fører til at flere dropper ut av den videregående skolen.7 prosent i alderen 16-30 år har ikke fullført videregående opplæring, viser tall fra 2011. Av disse oppga 21 prosent psykiske lidelser som årsåk. Vennegjengen er ikke overrasket over tallene.

– Det gir mening, jeg trodde at tallene skulle være høyere, sier Didrik.

– Men så er det jo også mange av de som bruker narkotika da. Det kan jo også føre til psykiske problemer, skyter Milad inn.

De begynner å diskutere rundt seg om folk de kjenner som har eller er i ferd med å droppe ut. “Lakky” som har låst seg inne foran datamaskinen. Om “Arian” som har store problemer med å fokusere på skolearbeidet. De mener elevene må få hjelp av profesjonelle.

– Vi har tvungen sjekk hvert år hos både tannlege og vanlig lege. Hvorfor kan vi ikke ha en samtale med en psykolog om psykisk helse, spør Didrik.

 

 

 

Emneord: