Filmene vises til vanlig på Vika kino. Foto: Yousef Mansoury

Arabiske filmdager presenterte årets program

Filmfestivalen byr nok en gang på en rekke filmer fra Midtøsten og Nord-Afrika, som tar opp ulike samfunnstemaer.
Fredag, 26 februar, 2021 - 10:56

Årets 20 filmer er svært forskjellige i stil og regi, men alle tar opp viktige temaer i land preget av krig, klasseskiller og kjønnsroller. Programslippet ble sendt direkte på Facebook, der det ble vist korte snutter fra noen av filmene. Festivalen arrangeres 11.-17. mars. Festivalen gjorde også den marokkanske filmen Adam tilgjengelig for visning rett etter sendingen. 


Arabiske filmdager arrangeres 11.-17. mars. Illustrasjon: Arabiske filmdager

Årets filmer er fra Marokko, Palestina og Libanon. De tre landene byr på et bredt utvalg av tematikk. Noen av temaene er kvinnekamp, kultur og identitet.

Fokus på palestinsk identitet

Fra Palestina tar filmene opp temaer man kan forvente som okkupasjon, palestinsk identitet og hverdagslivet til vanlige innbyggere under den betente konflikten.

En av årets filmer er It Must Be Heaven, regissert av palestinske Elias Suleiman. Filmen handler om Suleiman, som reiser rundt verden og finner ulike paralleller til sitt hjemland. Tidligere programsjef Johanne Svendsen Rognlien er med i programrådet til årets festival, og trakk frem filmen som et eksempel.


Johanne Svendsen Rognlien. Foto: Karin Beate Nøsterud

– Denne filmen var med på hovedkonkurransen i filmfestivalen i Cannes i 2019, og vi skulle egentlig vise den i fjor, sier Rognlien under programslippet.

– Vi møter Suleiman først i hjembyen Nasaret, også følger vi han videre til Paris og New York. Han sier nesten ingenting i filmen, han er stum og møter på mange absurde situasjoner, forteller Rognlien.

Klasseskillet i Marokko

Temaer som er gjennomgående i årets filmer fra Marokko, er klasseskille, kvinnekamp og kultur. Mica er en av filmene som er tatt opp under programslippet, og som fokuserer på klasseskillet i Casablanca.

Filmen er regissert av Ismaël Ferroukhi og handler om en ti år gammel gutt gutt som jobber for en eldre mann på en tennisklubb, som blir besøkt av rike mennesker. Gjennom denne historien tas klasseskillene opp.

Ferroukhi deltok i arabiske filmdager med sin forrige film i 2012. Dette er hans første film siden 2011.

Heldigitalt og kanskje kinovisning

Årets festival vil foregå digitalt, men det kan bli mulig for festivalen å arrangere fysiske visninger på sin faste festivalkino Vika, dersom kinoene i Oslo åpnes.

Fjorårets festival skulle arrangeres i midten av mars, dette var også perioden nedstengingen av landet begynte. Det vil si at forrige festivaldag var for nesten to år siden.

De 20 filmene må man leie på deres nettside.