Bjørnson er fortsatt aktuell

...men han må dele æren for det.
Tirsdag, 23 november, 2010 - 15:34


Festsalen var full av Bjørnsonentusiaster da Høgskolen inviterte til lunsjkonsert og allsang på tirsdag.

- Vi ante ikke at vi kunne sangene til Bjørnson, utbryter flere studenter fra norsklærerutdanningen. De har i utgangspunktet tatt turen for å heie på lærerens solonummer, men har flere ganger tatt seg i å nynne med til melodiene de ikke husket at de har hørt.

-Jeg har hørt noen av dem dem før, men visste ikke at det var Bjørnson, sier Anniken Moe, som er en av studentene.

Studentene fra lærerutdanningen ble overrasket over at de kunne andre sanger av Bjørnson enn Ja, vi elsker. Fra venstre: Knut Mindrebø. Charlotte Gaarder og Anniken Moe. Foto: Ragnhild Lunner.

Det er hundre år siden Bjørnstjerne Bjørnson døde. Høgskolen har derfor arrangert en lunsjkonsert med allsang til ære for forfatteren. Musikklærer ved førskoleutdanningen, Siri Haukenes, har vært med på å arrangere allsangen, et konsept som er helt nytt på Høgskolen i Oslo.

- Vi har hatt lunsjkonserter tidligere, men da har folk bare sittet og hørt på. Vi har hatt lyst til å få folk med, og derfor har vi i dag en blanding av kåserier, allsang og et mannskor, som er dannet for anledningen.

Bjørnson på hitlista

Siri Haukenes mener Bjørnson blant annet er aktuell i dag på grunn av melodiene til komponister som Nordraak, Kjerulf og Lindemann.

- Melodiene de har satt til tekstene hans, har vært med på å bevare dem i folkeminnet, men er Haukenes.

- Dette er klassikere som samtidig er folkeeie. Da komponister satte melodi til Bjørnsons dikt ble de raskt datidens superhits, forteller hun.

Men forfatterskapet til Bjørnson var også sterkt preget av sin samtid. Haukenes sier at flere av dramastykkene han skrev er vanskelige å sette opp i dag, fordi det er vanskelig å aktualisere dem.

Ung flinkis

- Bjørnson skrev teksten til Ja, vi elsker da han var 27 år, forteller Haukenes.
- Fetteren Rikard Nordraak skrev melodien tre år etter, da han var 21.
- Så studenter, det er bare å sette i gang og produsere!

Bjørnsons bommert

I løpet av den halvtimes lange lunsj-allsangen fikk de fremmøtte høre biter fra Bjørnsons liv og forfatterskap. 

En av historiene forteller at Bjørnstjerne Bjørnson og Edvard Grieg hadde planer om å lage en opera sammen, som skulle handle om Olav Trygvasson. Men da Bjørnson ble for treg med å sende tekster, og Grieg ble lei av å mase, gikk Grieg over til å samarbeide med Ibsen i stedet.

- Resultatet av samarbeidet mellom Bjørnson og Grieg ble et halvtimes bruddstykke av en opera som aldri ble ferdig, forteller Haukenes.

Resultatet av samarbeidet mellom Grieg og Ibsen er et stykke som hvert år fremføres på Gålå.

Et sikkert kort

Haukenes er ikke redd for at Bjørnson noen gang vil dø ut, selv om ikke alle tekstene hans er like aktuelle i dag.

- Han la på en måte gullegget da han skrev nasjonalsangen.

Les mer om Bjørnson-året her

 

 

 

 

 

 

Tags: