Brageprisen til Gaute Heivoll

De unge var best i Gamle Logen.
Onsdag, 24 november, 2010 - 10:29


Den kanskje gjeveste norske litteraturprisen - Brageprisen - ble delt ut i ærverdige Gamle Logen i Oslo tirsdag kveld.

I klassen for skjønnlitteratur gikk prisen til Gaute Heivoll for romanen “Før jeg brenner ned”.

Kjærlighetserklæring

Boka tar utgangspunkt i den sanne historien om en serie påsatte branner som rammet forfatterens hjembygd Fensland sommeren 1978, det året han selv ble født.

“Før jeg brenner ned” er 32-åringens niende bok, og har av mange kritikere blitt hyllet som et stort kunstnerisk gjennombrudd. Rettighetene er allerede solgt til 13 land.

Men i likhet med fjorårets Brageprisvinner, Karl Ove Knausgård, har Heivolls også skapt debatt, fordi han tar i bruk virkelige navn og hendelser i sitt skjønnlitterære labratorium. Jon Michelet gikk hardest ut og kalte boka “dypt problematisk” og “respektløs”.

- Jeg vil takke folk hjemme i Fensland, som har tatt i mot boka som det den var ment å være; en kjærlighetserklæring, sa Heivoll i takketalen.

Mikroskopisk

Tone Huse (29) stakk av med prisen for beste sakprosabok. Hun har skrevet “Tøyengata - et nyrikt stykke Norge”, et mikroskopisk studie av Tøyengatas forvandling fra erkenorsk arbeiderstrøk på 60-tallet, via 80-tallets “Lille Pakistan” til dagens yngleplass for en nyrik, hvit middelklasse.

- Dette var overhodet ikke noe jeg tenkte på da jeg satt og skrev. Da var jeg opptatt av å gjøre rettferdighet til alle fortellingene, sier Huse til Journalen.

- Jeg ville formidle historiene som kunne få fram sammenhengen mellom de store politiske perspektivene og de mer peronlige fortellingene, sier Huse.

Vinnerne. Fra venstre: Gaute Heivoll, Tone Huse, Herbjørg Wassmo, Hilde Kvalvaag og Stian Hole. FOTO: H. Idås.

Heder og ære

Beste barne- og ungdomsbok ble “Fengsla” av Hilde Kvalvaag, mens Stian Hole vant i åpen klasse med billedboka “Garmanns Hemmelighet”.

Brages Hederspris gikk til Herbjørn Wassmo.

Vinnerne får 75 000 kroner og en statue laget av kunstneren Børre Larsen.

- Den er tung. Sikkert fem kilo, tipper Tone Huse fornøyd.

Tags: