Lagde film om skandale-forfatter

Regissør Yony Leyser var tilstede da dokumentaren ”William S. Burroughs: A man within” ble vist under Oslo Internasjonale Filmfestival mandag denne uken.
Tirsdag, 23 november, 2010 - 13:35


Den 24 år gamle Berlinbaserte regissøren har i nesten fire måneder reist verden rundt for å vise sin debutfilm. Selv sier han at reisen begynte da han som 15-åring leste sin første bok av den legendariske beat-forfatteren og det amerikanske ikonet William S. Burroughs (1914-1997).

- It blew me away, kunne han fortelle de omtrent 30 menneskene som hadde møtt opp på Filmens Hus.

Dop- og homokultur

William S. Burroughs var både forfatter, filosof, essayist, samfunnskritiker, maler og dikter.  I de siste 50 årene av sitt liv var han avhengig av heroin, og mange av hans arbeider er selvbiografiske.

Burroughs skrev åpent om sitt forhold til dop og om sin homofile legning. Han ble sentral for den såkalte Beat-generasjonen, en gruppe amerikanske forfattere som gjorde seg bemerket i USA på 50- og 60-tallet. Flere av disse forfatterne, inkludert Burroughs, ble stilt for retten, med resultat i en mer liberal holdning til hva som kunne trykkes.

 

Intervjuer tidligere venner

- Da jeg var 21 år gammel ble jeg kastet ut fra kunstskolen jeg gikk på. Jeg flyttet da direkte til Lawrence der Burroughs tilbrakte store deler av sitt liv. På denne tiden visste jeg at jeg ville gjøre noe med forfatteren, men jeg hadde ingen konkrete planer om dokumentaren, forteller Leyser.

I Lawrence traff han de rette menneskene og opprettet seg raskt et nettverk av Burroughs tidligere venner. Slik fikk han tilgang til timesvis med ikke tidligere viste opptak av forfatteren. Han intervjuet i tillegg nesten 50 av hans beste venner og kolleger, inkludert Patti Smith, John Waters, Genesis P-Orridge, Laurie Anderson, Peter Weller, David Cronberg, Iggy Pop, Gus Van Sant og Sonic Youth.

- Jeg ønsket å vise alle sider av Burroughs liv.

Ifølge Leyser var det lett å få folk til å snakke om Burroughs og hans liv. Det var imidlertid en episode som satt lengre inne hos intervjuobjektene.

- Ved et uhell skjøt og drepte Burroughs sin egen kone. Dette måtte jeg jobbe lenge med for å få folk til å snakke om. Det er tydelig at hendelsen har beveget miljøet.

Oslobesøk

Leyser kom direkte fra New York til Oslo. Etter visningen klappet et tydelig imponert publikum, og en noe sliten Leyser svarte på spørsmål fra salen.

- Livet som dokumentarregissør handler ikke om å tjene penger eller å bli berømt. Jeg lever på publikums feedback, sa han.

I disse dager jobber den unge regissøren med et fotoprosjekt og to filmproduksjoner.

 

 

Tags: