Ung vår på Nationaltheatret

Vårprogrammet lokker ungdom til teateret med komedier og lave priser.
Onsdag, 24 november, 2010 - 15:09


- Det er lenge siden vi har hatt en så tett vår som vi får nå, sier teatersjef Hanne Tømta.

I dag lanserte hun Nationaltheatrets vårprogram for 2011, med hele 20 forestillinger på repertoaret.

Velger bort klassikerne

Teatersjefen forteller at det er godt å kunne rette blikket mot samtiden, særlig etter 20-årsjubileet for Ibsenfestivalen denne høsten. I vårprogrammet er det kun ett prosjekt som tar utgangspunkt i en klassisk tekst, nemlig Shakespeares Othello. De andre oppsetningene er enten urpremierer, norgespremierer eller scenekunstprosjekter. Mange av dem er rettet mot unge mennesker.

- Oppsetningene Endelig skjer det noe og Komilab nr.3egner seg bra for ungdom, blant annet fordi de er komedier. “Bård- og Harald-generasjonen” vet jo at humor også kan ha et mer alvorlig budskap, sier Tømta.

I tillegg mener hun at Uskyldog Bankerått kan ha relevans for unge personer. Klassikeren Othellosom omhandler sjalusi, håper hun også kan engasjere.

- Sjalusi er jo ikke noe bare middelaldrende mennesker vet noe om, ler hun.

Teater til kinopris

I tillegg til å sette opp forestillinger beregnet på unge, opprettet Nationaltheatret tidligere i år et teaterkort kalt Unge National. Kortet er for alle mellom 15 og 25 år, og sikrer blant annet teaterbilletter til bare 85 kroner på ordinære oppsetninger.

- Rett før sommeren hadde Unge National rundt 400 medlemmer. Nå har vi 1400, så det er tydelig at pris betyr mye for unge mennesker, mener Tømta.

 

Savner informasjon

På Høgskolen i Oslo er det derimot få studenter som vet om rabattilbudet. Christine Rønningen (20) går sjelden på teater. Hun skylder på pris og lite informasjon.

- Jeg har ikke hørt om Unge National og rabattilbudet de gir. Generelt synes jeg det er lite reklame og informasjon om forestillingene på Nationaltheatret.

Lynni Tran (19), Nardos Tesfaye (24) og Misala Zuko (20) mener også at Nationaltheatret er lite synlig. For Misala er teater forbundet med skoleaktivitet.

- Vi var på teater med skolen. Når man først er der, så er det jo artig, men jeg ville ikke dratt på egenhånd.

Jentene er derimot positive til å dra på gisselkomedien Endelig skjer det noe. De forteller at rabattilbudet gjør et teaterbesøk mer fristende. 

- En gisselkomedie til lav pris høres veldig morsomt ut, samstemmer de.

Tags: