3,14 ganger hurra for Pi

Har du avbildet Pi på kaken i dag? I dag feirer vi nemlig matematikkens største "popstjerne".
Mandag, 14 mars, 2011 - 11:42


14. mars er den internasjonale Pi-dagen. Den matematiske konstanten har preget vår tid helt siden babylonerne regnet med den for over 4.000 år siden.

I dagens mattebøker er tallet forkortet ned til 3.14, men faktisk etterfølges tallet med 2,7 billioner desimaler.

Kjendisstatus

At tallet har fått sin egen dag, mener professor i matematikk Arne B. Sletsjøe ligger i dets kjendisstatus i matte-galleriet:

– Det er nesten som en popstjerne. Man kan jo bli kjendis av å være nyhetsoppleser på tv, og jeg tror Pi har blitt en kjendis fordi det er forholdet mellom omkretsen og diameteren i en sirkel, sier Sletsjøe.

Ingen feiring på UiO

Ifølge ham selv kan dette skyldes at det er ett av de første irrasjonelle tallene man lærer i skolen, og det er enkelt tall å huske. På Matematisk institutt ved Universitetet i Oslo (UiO) har det derimot ikke vært ballonger og bløtkake til ære for 3,14 i dag:

– Men det er absolutt et veldig vitkig tall. For oss i dag er veldig lett å regne ut arealet av en sirkel, men det er fordi vi har en formel. Det har for andre vært en større jobb de siste 2.500 årene, mener professoren.

 

Professor i matematikk Arne Sletsjøe. Foto: Arnfinn Christensen/forskning.no

Ifølge Wikipedia har Pi vært omstridt helt siden 2000 f.kr. Det mest dramatiske i 3,14-historien var kanskje da kongressen i delstaten Indiana vedtok å avrunde Pi til 4. Det skulle vise seg å bli helt umulig, fordi samtlige klokker etter denne regnemetoden ville forkorte døgnet med ett kvarter.

 

Her kan du høre hva slags forhold andre har til 3,14 og Pi-dagen

 

 

 

Tags: