Flyskrekken ble til premierefilm

Når regissør Annette Sjursen på fredag er premiereklar, er det med en film inspirert av hennes egen flyskrekk.
Onsdag, 16 mars, 2011 - 15:44


Et flydrama laget av norske filmskapere, er sjelden kost. Men så er det heller ikke et helt vanlig flydrama.

– Flyfilmer er ofte rene actionfilmer. Pax er en film om åtte personer som flykter fra noe dramatisk i livene sine. De møtes om bord i et fly og tvinges til å hanskes med sine egne problemer. De reiser til seg selv og ikke fra seg selv, sier regissør Annette Sjursen.

Flyskrekk

Sjursen har også skrevet manuset til Pax. Det har hun gjort i samarbeid med Lars Saabye Christensen, men manuset er basert på hennes roman med samme navn. Inspirasjonen til historien fikk hun på grunn av egen flyskrekk.

– Jeg har flyskrekk selv, så jeg vet hvor annerledes man kan se på livet fra et flysete. Det trenger ikke eksplodere en motor for at jeg skal bli redd. Å bruke en sånn situasjon til å framstille hvor skjørt livet er, synes jeg er en fantastisk ting å kunne gjøre, sier hun.

Hjelp fra Danmark

Til tross for at det ikke er en actionfilm, har Sjursen brukt mange spesialeffekter. Noe av filmen ble tatt opp i flysimulator, mens de mest avanserte bildene ble spesiallaget i Danmark.

– På slutten av arbeidet fikk vi inn et fantastisk dansk team som har erfaring med spesialeffekter, forklarer hun.

Sjursen forteller også at det ikke er selve flystyrten som er i fokus, men det som skjer med karakterenes indre. Hun vil først og fremst appellere til folks følelser.

– Først og fremst er det et drama som skal få publikum til å slutte å tenke og heller bare være tilstede med hele hjertet sitt.

Hør lydklipp fra filmen

Tags: