Alle veier fører til Sten

Elleve skiver på Morgenbladets kåring av Norges 100 beste album gjennom tidene har Helge Stens fingeravtrykk.
Tirsdag, 15 november, 2011 - 14:10


De fleste ble kjent med Helge Sten (alias Deathprod) gjennom Motorpsycho, som med hele fem skiver er listas sterkest representerte band. Fra Timothy’s Monster på 13. plass til Let Them Eat Cake på 71. plass. Rørosmannen ble en del av Trondheimsbandet i 1992, tre år etter oppstarten, og har bidratt både som musiker, produsent og støyspesialist.

– Det er veldig hyggelig. Men det er selvfølgelig et resultat av at jeg har jobbet med flere forskjellige prosjekter gjennom en del år. Alle avstemninger er et slags tidsbilde også, kanskje det har falt i min favør, er Stens kommentar til Morgenbladet.

Lista over norgeshistoriens 100 beste skiver er utarbeidet av et utvalg på like mange artister. Det gjør Stens innflytelse i det norske musikkmiljøet udiskutabel.

I tillegg til Motorpsycho, er Stens navn nevnt ytterligere seks ganger på topp 100-lista. Både som artist, bandmedlem og produsent. Han har bidratt til Supersilent, soloprosjektet Deathprod, tre ganger i forbindelse med Susanna (& the Magical Orchestras), og som en del av trioen Endresen/C. Wallumrød/Sten.

Folket savner progrock og samtidsmusikk

Etter offentliggjøringen av topp 100-listen har det fulgt debatt.

- Mangelen på 70-talls progrocknavn som Prudence og Junipher Greene og klassisk/samtidsmusikk går igjen hos mange, forteller Marius Lien, journalist hos Morgenbladet og initiativtaker til kåringen.

Folkets meninger er mange. I alle sjangre.

- Punk/hardcorefans mener de er for svakt representert, og hiphopfans mener det samme. I blackmetalen har navn som Burzum (82. plass) vært diskutert. En del mener Satyricon og Darkthrone burde vært med.

Andre etterlyste navn er Truls Mørk, Mari Boine, Øystein Sunde og Stein Torleif Bjella.

Musikalsk bevisstgjøring

Lien selv savner Prudence og mer klassisk musikk. Og nordlandshiphoperne Tungtvann.

- Et kjempeviktig band som sørget for at norsk ble det ledende språket innen hiphop, noe det fortsatt er, sier Lien til Journalen.

Debatten rundt Morgenbladets kåring kom ikke som noen overraskelse på noen. Nettopp denne debatten var Morgenbladets mål med kåringen, og Lien mener de har lykkes med å bevisstgjøre folket på hvor mye god norsk musikk som finnes.

Artistenes valg

Meningene er mange, men Morgenbladets topp 100 er ikke folkets kåring. Lista er utarbeidet av 100 utvalgte norske musikere, som hver har levert hver sin topp 10-liste. Førsteplassen har fått ti poeng, andreplassen ni, og så videre.

Denne poengrangeringen har blitt diskutert, og gjorde at Motorpsycho, som sanket klart flest stemmer, ikke nådde inn på topp ti fordi stemmene var fordelt over mange skiver.

Lien kan for øvrig røpe at Motorpsycho kun var to plasser unna å nå opp med nok en skive. Trøndersmilene stivner neppe av den grunn.

Tags: