Film om kvinners frihet i arabiske land

Truls Lie presenterte prosjektet sitt på Litteraturhuset.
Torsdag, 17 november, 2011 - 14:59


Tittelen på filmprosjektet er Significance of Freedom. Lie er dokumentarfilmskaper, og sier han ønsker å belyse kvinnens posisjon i det arabiske samfunnet.

Utgangspunktet er omveltningene i Nord-Afrika og Midtøsten, også kjent som Den arabiske våren. Prosjektet er en trilogi, og første del kommer til sommeren.

- Hva er frihet, og hvem har det, spør Lie i presentasjonen.

Lie sier at det er snakk om fire typer frihet; ytrings- og religionsfrihet, frihet fra frykt og frihet fra andres vilje.

Et essay

Lie sier filmen utformes som et essay, hvor dialog bærer handlingen.

- Det blir veldig subjektivt, men også åpent og inkluderende, sier Lie. 

Lie snakker blant annet med aktivister, studenter, og kunstnere, men også politikere og forretningsfolk. Han sammenligner tonen i filmen med en personlig dialog med seeren.

Lie startet prosjektet i sommer, og har til nå 16 timer med opptak. Filmen befinner seg for øyeblikket mellom idé- og produksjonsstadiet.

Lie sier filmprosjektet utformes som et essay. Foto: Siri Vikøren

Litteraturhuset

Lies presentasjon ble holdt på Litteraturhuset i forbindelse med konferansen The Arab Spring - and Beyond, som arrangeres 17.-18. november. Konferansen tar blant annet for seg medie- og ytringsfrihet i arabiske land.

Truls Lie er tidligere redaktør i Morgenbladet, redaktør i den nordiske utgaven av Le Monde Diplomatique, og er også redaktør i det europeiske dokumentarmagasinet DOX. Han har tidligere laget blant annet dokumentaren The Seduced Human.

Tags: