Japansk film til folket

Oslo Internasjonale Filmfestival satser japansk på lerretet. Til fansens store fornøyelse.
Tirsdag, 15 november, 2011 - 16:22


Oslo Internasjonale Filmfestival (OIFF), som åpner onsdag, er kjent for å satse hardt på japansk film. I år vises hele åtte japanske filmer. Det er en dobling fra i fjor. Festivalkoordinator Eirik Bakke mener internasjonale filmfestivaler viser at japansk film er bedre enn noen gang.

- Vi har tatt med så mange japanske filmer fordi de rett og slett holder høy kvalitet, sier Bakke.

- Mye nytt å oppdage

- Her er det mye nytt å oppdage for folk som bare kjenner de japanske tegneseriefilmene, sier Eskil Vestre om OIFFs program. Universitetsstudenten har mastergrad i områdekunnskap om Øst-Asia fokusert på Japan, og er deltidslærer i japansk på Oslo Handelsgymnasium.

Han tror stadig flere lar seg inspirere av japansk film, og trekker fram Quentin Tarantinos Kill Bill-serie som eksempel på hvordan amerikanske actionfilmer låner japansk estetikk. I tillegg til temaet hevn, som er en gjenganger i japansk film. Også Sucker Punch, som ble vist på kinolerretet tidligere i år, lånte mye fra japansk actionfilm og tegneserieunivers.

Dommedagstematikk

Vestre tror Japan har kommet inn i nordmenns bevissthet etter vinterens jordskjelv i Fukushima. Han peker ut festivalens Himizu (Ild og vann) av Sion Sono. Den tar opp katastrofetemaet, og ble delvis filmet under skjelvet.

- Japanerne har alltid vært opptatt av dommedagstematikk i filmene sine. Noen vil si det er fordi japanerne er et land som nærmest har opplevd dommedag, i form av atombombene. Jeg tror det fortsatt er i bevisstheten deres.

Mørke anbefalinger

Vestre mener japanernes dragning mot mørke temaer gjenspeiles i årets OIFF-program.

Vestre har pekt seg ut Sonos Guilty of Romance, hvor hovedpersonen lever et dobbeltliv som prostituert, og dras inn i en mystisk love hotel-verden.

En annen anbefaling på programmet er Shinya Tsukamotos Kotoko, som vant prisen for beste spillefilm i Venezia Filmfestivals Orizzonti-seksjon. Her møter vi den kjente japansk popstjernen Cocco i rollen som en paranoid sangerinne, som kutter seg i et forsøk på å flykte fra virkeligheten.

Oslo Internasjonale Filmfestival går av stabelen i Filmens Hus og på Sentrum Scene i perioden 16. - 27. november.

Tags: