Bollywood-kongen sjarmerte Norge

For første gang spilte den verdensberømte musikeren Rahat Fateh Ali Khan for et entusiastisk norsk publikum.
Tirsdag, 31 januar, 2012 - 14:33


Han er kjent som verdens største stjerne innen qawwali-, sufi- og bollywoodmusikk. Noen mener at selv ikke-religiøse kan få en slags åndelig vekkelse av høre på Rahat Fateh Ali Khan og hans orkester. Han borrer seg inn i bevisstheten som bittert erfarte visdomsord fra en person som har opplevd livets forfengelighet.

I går var Rahat Fateh Ali Khan for første gang i Norge. Billettene til konserten i Den Norske Operaen var blitt revet bort flere dager i forveien.

Nevøen til en legende

Rahat Fateh Ali Khan regnes som en verdensstjerne og en av frontfigurene i det indiske underholdningsuniverset Bollywood. India er det landet som produserer flest filmer i verden, og Fateh Ali Khans stemme er ofte brukt i de største filmene. En utsolgt konsert i Operaen, viser at han også er populær utenfor Indias landegrenser.

Noen mener at hans stemme er gudbenådet, mens andre tror han er en dårlig kopi av hans onkel, hans læremester. Rahat Fateh Ali Khan er nevøen til den legendariske Qawwali-musikeren Nusrat Fateh Ali Khan som døde av hjerteinfarkt i 1997.

Qawwali er et spesielt musikalsk konspept som sufi-retningen i islam har utviklet gjennom århundrer i det som i dag er Pakistan og India. Den framføres av en gruppe som består av en førsteanger, et kor og en rytmegruppe med instrumenter. I qawwali møtes poesi, lidenskap og ekstase.

Første gang i Norge

I følge konsertansvarlig Omar Ishaq, har prosessen med å få han til Norge vært vanskelig og omfattende.

- Vi tok kontakt med han for litt over ett år siden, men han er en vanskelig mann å få fatt i. Etter et hundretalls telefon- og mailutvekslinger fikk vi han eksklusivt til Norge, forteller Ishaq.

Bak scenen står det flere kraftige menn i grå posebukser, sammen med mer moderne kledde menn med gitarer og trommestikker. En av dem med langt, bustete skjegg, tripper på tærne, og veksler mellom å nynne på høye og lave monotone fraser. Orkesteret  gjør seg klar for publikum.

- Jeg har aldri sett så mange pakistanere og indere samlet på ett og samme sted. Både den indiske- og pakistanske ambassadøren har allerede tatt plass i salen, forteller Tom Remlov, administrerende direktør ved Operaen.

En pakistaner i India

Forholdet mellom India og Pakistan har i lengre tid vært anspent. Ali Khan er selv pakistaner, bosatt i India. Det usikre forholdet mellom de to landene har derimot ikke påvirket Rahat Fateh Ali Khan.

- Musikk er det universale språket. Det snakkes over grenser, over kulturer. Musikken forandrer ikke verken din eller min måte å bedømme den på. Er den bråkete, så er den bråkete, er den rolig så er den rolig. Jeg har en stor fanskare i India, og alle de vet at jeg er pakistaner. Jeg ønsker å binde de to landene tettere sammen, forteller Fateh Ali Khan.

Fra salen kan man høre trampeklapp, hyl og rop etter å få Rahat på scenen. Han unnskylder seg, og ønsker å fortsette praten etter at konserten er over. Den lille mannen med den store stemmen gjør noen siste pustebevegelser før han beveger seg mot sceneteppet, hvor orkesteret hans allerede har stilt seg opp. Sceneteppet blir dratt til siden, og publikum reiser seg opp for å ønske ham velkommen.

Han sterke stemme sender trykkbølger gjennom salen og får god respons fra publikum. Mannen tar nesten ikke pustepauser siden han begynte å spille. Etter vel to timer er konserten over.

Savner sin læremester

Fateh Ali Khan forteller at Norge er det kaldeste landet han har vært i.

- Men menneskene her er veldig varme. Alle sprer så mye glede, sier han og peker på den øredøvende jubelen som kommer bak sceneteppet. Han peker mot inderne og pakistanerne i Norge, som lever fredelig side om side.

-Kan det ikke være slik i Pakistan og India også? spør han retorisk.

Han svetter og tar en slurk av vannflasken han har i hånden. Stemmen virker skjør, men avslutter det hele med å si hvor mye han savner læremsteren sin.

- Han gikk bort altfor tidlig, og hadde fortsatt masse å vise verden. Han er grunnen til at jeg er den jeg er i dag. Han er min Elvis. Måtte Gud gi han plass i paradiset.

Tags: