Kongen av Bollywood i Norge

Den verdensberømte musikeren Rahat Fateh Ali Khan tok nylig turen til Den Norske Operaen for å holde to eksklusive konserter.
Mandag, 30 januar, 2012 - 13:25


Han er kjent som verdens største stjerne innen qawwali-, sufi- og bollywoodmusikk. I går var Rahat Fateh Ali Khan for første gang i Norge, og hovedsalen var fylt til randen med publikum. Bilettene til begge konsertene ble revet bort kort tid etter at hans ankomst var annonsert.

I følge konsertansvarlig Omar Shaswari har prossessen med å få han til Norge vært vanskelig og omfattende.

- Vi tok kontakt med han for litt over ett årsiden, men han er en vanskelig mann å få fatt i. Han har holdt konserter rundt omkring i verden, og har også jobbet med andre filmprosjekter som har gjort han utilgjengelig. Men etter et hundretalls telefon- og mailutvekslinger fikk vi han omsider eksklusivt til Norge, forteller Shaswari.

Nevøen til en legende

Rahat Fateh Ali Khan har gitt ut hitlåter i hopetall, og har fylt store musikkarenaer over hele verden – fra USA til London, Dubai til Singapore. Fateh Ali Khan kommer fra en pakistansk familie med seks generasjoner qawali- og sufisangere som har latt seg inspirere av klassisk musikk fra Pakistan, India, Persia og øvrige Midtøsten.

Han er nevøen til den legendariske Sufi-musikeren Nusrat Fateh Ali Khan som døde av hjerteinnfarkt i 1997. Arrangøren for Bollywoodfest i Oslo, Nasrullah Qureshi, mener at Rahat Fateh Ali Khan ikke kan sammenlignes med sin mer kjente onkel.

Nasrullah Qureshi mener Rahat ikke kan sammenlignes med sin læremester. FOTO: VG

- De to har forskjellige personligheter, og det er takket være Nusrat at Rahat har hatt mulighet til å bli kjent. De to har også forskjellige stiler, sier Qureshi.

Videre forteller manager Shafiq Sadique at Rahat er den eneste levende personen som har vært i lære hos Nusrat. Etter hans død tok Rahat over familiens musikkarv, og siden spredd musikksjangerne qawwali-, sufi- og bollywoodmusikk til resten av verden.

- Han har også samarbeidet med Mel Gibson og andre artister som Pearl Jams Eddie Vedder og komponisten James Horner, forteller Sadique stolt.

For høy lyd

I følge Qureshi levde Rahat opp til forventningene, men at han var misfornøyde med lyden i salen.

- Det var litt i overkant høy lyd. Om det skyldes artisten eller det tekniske vet jeg desverre ikke noe om. Hadde det vært litt bedre lyd, hadde vi fått den ultimate sufiopplevelsen selov om det ikke la en betydelig demper på festen.

Tags: