Oslo, 31. august kåret til årets film

Se Joachim Trier takke for Filmkritikerprisen.
Torsdag, 19 april, 2012 - 12:31


– Vi er veldig takknemlig for denne prisen, og ønsker å dedikere prisen til alle i crewet. Jeg er veldig takknemlig for at vi har fått muligheten til å bli sett, for det er jo det vi som kunstnere drømmer om, sier Joachim Trier i takketalen sin.


SE TAKKETALEN HER.

Vinner for andre gang

Trier mottok prisen klokken 12 på Engebråten Café, og i begrunnelsen sto det blant annet følgende:

«De stemmeberettigede var denne gangen så å si samstemte. Det er én film som virkelig skiller seg ut og plasserer seg i en klasse for seg selv. […] Samtidig er filmen en kjærlighetserklæring tl en by slik vi kjenner den, men ikke ofte presenterer den, og handlingen rammes inn av et grundig gjennomtenkt og sofistikert arbeide på billed-, lus- og lydsiden, slik at alle nyanser får den plassen de trenger for å skape et formfullendt hele som gjør dypt inntrykk.»

Etter utdelingen smilte Trier, som nå kan skryte av to Filmkritikerpriser.

Takknemlig for prisen

– Det er veldig avhengighetsskapende, og veldig gøy å vinne for andre gang. Forrige gang delte jeg prisen med Jens Lien, og det er morsomt å være alene denne gangen. Men jeg synes likevel begge er like ærefulle å vinne, sier Trier.

Han går ikke inn for å vinne slike priser, men er takknemlig for å bli satt pris på på denne måten. Han regner imidlertid ikke med flere Filmkritikerpriser.

– Denne prisen må nytes mens man kan, avslutter Trier.

Første pris delt ut i 1950

Norsk Filmkritikerlag deler årlig ut Filmkritikerprisen for den beste norske langfilmen i det foregående kalenderåret. Den prestisjetunge prisen deles ut til regissøren av filmen, og det er i år 62 år siden Arne Skouen mottok den første Filmkritikerprisen for filmen Gategutter.

Tidligere vinnere

I fjor vant Hans Petter Moland med filmen “En ganske alminnelig mann”, og året før var det Sara Johansen som stakk av med prisen etter hennes “Upperdog”. Andre som har vunnet prisen er blant andre Ivo Caprino og Wenche Foss.

 

  • Stiftet av Norsk Filmkritikerlag i 1948
  • Deles ut til regissøren av beste norske langfilm
    i forrige kalenderår
  • Dersom det ikke er en verdig vinner et år, kan
    laget la være å dele ut prisen.
  • Tidligere vinnere:

 

 

Tags: