Flere røyker på film

Når helten tar en blås, begynner tenåringer å røyke. Det amerikanske helsedepartementet vil ha 18-års aldersgrense på filmer det røykes i.
Mandag, 22 april, 2013 - 15:13


Amerikanske storfilmer viste 1000 flere tilfeller av røyking i 2012, sammenlignet med i 2010, viser tall fra det amerikanske helsedepartementet. De vil nå at ungdom mellom 13 og 18 ikke skal se røyking på film, fordi det fører til at flere unge starter å røyke, har de vist i en forskningsrapport.

Tendensen har snudd

Sigaretter og sigarer var lenge på vei ut. I 2005-2010 var det en tydelig nedgang i antall ganger man så røyking på skjermen. Enkelte amerikanske filmselskap har egne retningslinjer for  å hindre at unge blir eksponert, men unntakene var likevel mange.

Tilia_Walseth.jpgUNØDVENDIG: Fra venstre: Ingrid Walseth og Liv Tilia (15) syntes regler om røyking på film er for strengt. FOTO: Anders RikstadSkjult ungdomsrøyking

Tenåringene på Ila skole i Oslo forteller at røyking er et utbredt problem, men når Journalen oppsøker røykeplassene i storefri, er det ingen røykere i sikte.

Liv Tilia (15) og Ingrid Walseth (16) reagerer på forslaget om 18-årsgrense, selv om de ikke røyker selv.

– Det er unødvendig med sånne regler.  Vi kommer ikke til å begynne å røyke selv om vi ser en film, sier Walseth.

Utenfor St. Hanshaugen kjøpesenter, et fast tilholdssted for nikotinavhengig skoleungdom, møter Journalen tre gutter som nettopp er ferdig med å sparke fotball.

– Det er kjedelig hvis vi ikke kan se film på kino bare fordi de røyker, sier Samuel Haffstadt (15). Han og kompisene Dahir Asad (16) og Guleed Meer (15) kjenner flere jevnaldrende som røyker, men tar selv avstand fra det.

– Jeg kan bli påvirket av å se film, men det handler mer om at man har lyst til å gå med de samme klærne eller kjøre de samme bilene som helten i filmen,  sier Meer.Haffstadt_Asad_Meer.jpgRØYKEPLASS: De røyker ikke selv, men kjenner flere ved Ila skole som går til taket på St. Hanshaugen kjøpesenter for å røyke. FOTO: Anders Rikstad

Norske regler

Medietilsynet i Norge har ingen tall på hvor mye det røykes i norsk film. For de som frykter røykesensur, kan tilsynet forsikre norske tenåringer om at amerikanske aldersgrenser ikke vil gjelde i Norge. Medietilsynet har ikke egne retningslinjer for røyking, men trekker grensen ved alkohol og andre rusmidler.

– Film blir bedømt ulikt i forskjellige land, og norske kriterier er ganske annerledes fra amerikanske, sier Anders Engelstad i Medietilsynet.

– Er det nødvendig å røyke på film?

– Jeg tenker at det er en del av virkeligheten og hvis man ønsker å vise virkeligheten er det naturlig, sier Engelstad og viser blant annet til TV-serien Mad Men som er satt til en tid og et miljø der røyking var en del av hverdagen.

Tags: