Valgte bort kjente kunstnere

Høstutstillingen velger i år å ikke invitere de kjente kunstnerne, og fokuserer heller på debutantene. Av 95 utstilte kunstnere er hele 45 debutanter.
Tirsdag, 8 oktober, 2013 - 13:47


Rett etter åpningstid myldrer det allerede av mennesker som vil se resultatet av utvelgelsen til Høstutstillingen. Anne Synnøve Pedersen er en av de som har tatt turen til Kunstnernes Hus denne tirsdagen. Hun har vært på Høstutstillingen et par ganger før, og synes årets utstilling har mye nytt og spennende. Likevel hadde hun satt pris på bidrag fra noen kjente kunstnere.

– Jeg synes det er trist at de ikke har med noen kjente kunstnere i år. Dette er noe jeg savner, sier hun.

Forandring fra i fjor

Juryen gikk gjennom 6000 kunstverk på 14 dager, og plukket deretter ut 95 kunstnere som fikk stille ut verkene sine på utstillingen. Juryleder for Høstutstillingen, Nils Olav Bøe, sier at beslutningen om å utelate de kjente kunstnerne var et bevisst valg.

– Vi valgte å gjøre noe annet enn det vi gjorde i fjor. I en sammenheng som denne er det kanskje bedre å ikke invitere kjente kunstnere, men heller å fokusere på debutantene og kjernen i høstutstillingen, sier han.

Ingrid Lystad er leder for utstillingen. I likhet med Bøe mener hun at fokuset på debutantene er viktigere enn å invitere kjente kunstnere. Om dette har påvirket antall besøkende på utstillingen, er hun ikke sikker på.

 – Nå er det tross alt en uke igjen, så det er litt vanskelig å si. I fjor hadde vi invitert blant annet Odd Nerdrum i forbindelse med vårt jubileum. I år er det derimot mange spennende debutanter. Jeg må nok få en uke til før jeg kan svare på om besøkstallet i år er mindre på grunn av dette.

Forvirrede kritikere

Kunstkritiker Mona Pahle Bjerke kommenterte til NRK at fraværet av kjente kunstnere merkes på utvalget. Hun mener det er lite som overrasker, begeistrer og utfordrer, og stiller spørsmål ved hvorfor nivået på årets utstilling er så lav. Ingrid Lystad svarer derimot med at kunstkritikerne ofte blir forvirret over en utstilling med et så stort mangfold som nettopp Høstutstillingen har.

– I år er det mange spennende debutanter, og vi har fått god respons. Kritikken ligger omtrent på samme list hvert år. Kritikerne blir forvirret av høstutstillingen fordi den spenner veldig stort. De pleier derfor å være negative til helheten, men ofte positive til enkeltverkene, sier hun.

Nils Olav Bøe mener mangfoldet og det store spennet er det som gjør Høstutstillingen til det den er.

– Vi tar alltid utgangspunkt i det vi mener er det beste av det innsendte, og stiller dette ut. Det å finne en tematikk i år har vært litt vanskelig, så vi har valgt å ikke gjøre dette. Det er jo tross alt mangfoldet som utgjør høstutstillingen.

Tags: