Voldelige, brutale og utspekulerte. Sårbare, små og forsømte. Norges farligste barn skal nå plasseres i egne ungdomsfengsler – femten år etter at en lignende ordning førte til rekordmange barn bak murene i Sverige.

De farlige barna

Torsdag, 27 mars, 2014 - 15:38


I en sikret bolig rett utenfor Bjørgvin fengsel i Bergen fengsel sitter to av landets farligste barn. Her er grå betongvegger byttet ut med gjerder laget av fargerike veiskilt. På kjøkkenet henger timeplaner og middagslister dekorert med stjerner og oppmuntrende klistremerker. I dag er det onsdag og barna skal lage meksikansk lasagne sammen med de ansatte. Dette er Norges første ungdomsfengsel i nyere tid.

Barna som kommer hit har ranet, brukt vold og i visse tilfeller drept. Én av guttene som sitter i ungdomsfengselet var med å terrorisere hovedstaden i fjor høst. 16 år gamle ”Mohamed” er barneraner og skal sitte bak låste dører i nesten ett år til.

– Det er både bra og dårlig her, skjønner du? Det er mange småting som gjør det litt bedre enn et vanlig fengsel. Samtidig er det fem voksne rundt deg hele tiden. Jeg blir ofte sur og stressa når de pusher meg, og da får jeg lyst til å slå til dem, sier han.

Den lilla hettegenseren henger løst på den spinkle kroppen. En rullet sigarett er plassert bak det høyre øret, og stemmen er akkurat mørk nok til å avsløre at han nettopp er ferdig med stemmeskiftet. Nesten et halvt år er gått siden han begikk væpnet ran. Lovbruddet føyde seg inn i rekken av flere brutale overfall som ble gjenstand for intens debatt i norske medier. Ransbølgen i Oslo rystet sivilbefolkningen og mange krevde strenge straffer for ranerne. I dag er ”Mohamed” prøvekanin for myndighetenes storsatsning på alternative straffereaksjoner overfor mindreårige lovbrytere.

Dette er historien om en ivrig justisminister, et kritisk fagmiljø, et feilslått prosjekt i Sverige og ikke minst, barna bak statistikkene.

 

Les resten av reportasjen ved å trykke på lenken til høyre.

 

Emneord: