Spilleavhengige ønsker mer behandling

Behandling for spilleavhengighet gir gode resultater. Mange avhengige ønsker flere tilbud.
Onsdag, 19 mars, 2014 - 18:58


Spilleavhengighet er definert som en psykisk lidelse av Verdens helseorganisasjon, og alle spilleavhengige har krav på behandling.

Behandlingstilbudet er poliklinisk, noe som vil si at de spilleavhengige møter behandlere til samtaleterapi, enten i gruppe eller individuelt, en eller flere ganger i uken.

Les også:

Ønsker flere tilbud

Alle fylker i landet har minst ett behandlingssted, men lange avstander gjør det vanskelig for noen spilleavhengige å søke hjelp. I følge interesseorganisasjonen Spilleavhengighet Norge kunne tilbudet vært bedre.

- Vi skulle ønske at det fantes flere og bedre behandlingssteder, sier Unni Bergsvenkerud, nestleder i Spilleavhengighet Norge.

Lavterskelbehandling

Magnus Eidem er leder for et prosjekt som tilbyr fjernbasert behandling over Internett, et lavterskeltilbud som hvem som helst kan benytte uten legehenvisning.

- Norge er et langt og kronglete land, og mange bor timevis unna nærmeste behandlingssted. Da er det optimalt å kunne tilby et lavterskeltilbud folk kan ta i bruk hjemme i sin egen stue.

Les også:

Mange vil innlegges

Døgnbehandling og innleggelse av spilleavhengige tilbys ikke i Norge. Mange spilleavhengige etterlyser denne type behandling.

- Vi skulle gjerne sett at det fantes muligheter for døgnbehandling, sier Bergsvenkerud.

I følge Eidem er det mange spilleavhengige som blir skuffet når de får vite at døgnbehandling ikke tilbys i Norge. Noen føler et sterkt behov for å komme seg vekk, få avstand fra spillmiljøene og gjøre spill mindre tilgjengelige.

Eidem.jpgMagnus Eidem opplyser om at mange etterspør døgnbehandling for spilleavhengige. Foto: Martin JoheimMagnus Eidem opplyser om at mange etterspør døgnbehandling for spilleavhengige. Foto: Martin Joheim

- Men andre vil mene at endringsarbeidet må skje ute i feltet, der fristelsene er. Hvis du bare skjermer deg for spillene, hva vil skje når du kommer ut igjen da? Spør Eidem.

Gode resultater

Ingjerd Lorvik er psykologspesialist og seniorrådgiver ved Borgestadklinikken i Telemark. I 2007 gorde Borgestadklinikken et forsøk med døgnbehandling og innlegging. De fleste av de som da ble innlagt rapporterte at de var fornøyde med behandlingen.

- Jeg ser at det er et behov for denne type behandling for de som sitter mest fast i spilleavhengigheten. Mange klarer å stoppe å spille pengespill ved at de går i behandling. Hver spillefri dag blir en seier, og når det har gått en tid er ikke spillesuget der på samme måte som før. For de med den tyngste avhengigheten ville døgnbehandling vært et godt tilbud, sier Lorvik.

Eidem påpeker at de vanlige behandlingstilbudene også fører til gode resultater.

- Det burde kanskje vært mulig å bli lagt inn for spilleavhengighet i Norge. Men vi ser at den fjernbaserte og den polikliniske behandlingen er noe som nytter, og at det er en god måte å jobbe på.

Les også:

Emneord: