Kvinneidealet

Mandag, 1 september, 2014 - 20:13


På mandag bladde jeg tilfeldigvis gjennom noen rosablogger. Etter den fjerde bloggen gjennomskuet jeg den forferdeligste ting: Det er ikke lett å være kvinne.

Barbie-dukkene på hjemmesidene fortalte meg at det perfekte livet får jeg kun hvis kvinneidealet er oppfylt. En sexy og vellykket kvinne må ha en syltynn og veltrent kropp. Skapet må være stappfullt av merkeklær. Huden må være ungdommelig og ren og har man for små pupper eller for tynne lepper, må man ty til restylan og silikon. Det er ingen vei utenom, for den perfekte barbie-dukken vil få den perfekte Ken.

Fortvilet slengte jeg fra meg PCen. Jeg bestemte meg heller for å lese et blad jeg fant på stuebordet. Costume, sto det på omslaget. Av stor interesse bladde jeg meg fra side til side, men igjen fikk jeg sannheten hivd i ansiktet. Modellkroppene på sidene hvisket det samme lydløse budskapet som kvinnene fra bloggene. Aaahh…

Jeg skrudde på fjernsynet med det ergerligste humør. På en av TV-kanalene gikk en dokumentar om kvinneidealet. Selvfølgelig. Jeg må innrømme at fjernkontrollen ble tatt tak i med et febrilsk grep, klar til å zappe videre til noe annet.

Underlig nok bydde dokumentaren på å ikke forlate den. Bildene og stemmen på TV-skjermen fortalte den forunderligste historie. I flere stammer i New Zealand er tatoveringer idealet og et symbol på skjønnhet. Blå lepper og et tatovert motiv på haken er vanligst å ha i disse strøkene og regnes som verdens eldste skjønnhetsmetode. Vel å merke har jeg en tatovering, men jeg må forsikre om at den ikke er på haken. Blå lepper har jeg heller ikke, hvis ikke jeg isbader, da. Nei, i New Zealand hadde jeg bare vært en prinsesse. Neste!

I land som Afrika er frodige kvinner idealet, hvor det sies at det er et symbol på rikdom og vellykkethet. Nå begynner det å nærme seg. Her ville jeg vært dronning!  

Jeg bestemmer meg for å begrave all tvil som gjelder kvinneidealet i det den rolige kvinnestemmen i dokumentaren fortalte om Asia og deres slående enkle oppskrift for å oppnå den storslåtte skjønnhet. I Asia skal kvinnenes hud være like hvit som porselen. Solen skal unngås, og det tas i bruk ulike metoder for å bleke og glatte ut huden.

Perfekt. Jeg hater å sole meg. Asia, du har funnet din gudinne!

Emneord: