Dyreglede

Når Vilde Christine Tunheim (15) har følt seg trist og nedfor, har hundene på FOD-gården vært en viktig støtte. Bli med til gården og møt de frivillige dyrepasserne.
Torsdag, 2 oktober, 2014 - 16:03


Hundebjeff bryter stillheten i det ellers så rolige skogholtet utenfor Oslo. En humpete grusvei har ført til Foreningen for omplassering av dyr (FOD). Støvet virvler. Over gårdplassen kommer 15 år gamle Vilde med hunden Tapper logrende etter seg. Hun drar munnvikene oppover i et stort smil, i det hun setter seg ned på huk, og stryker hendene over hodet til den hjemløse hunden som nettopp har blitt kåret til norges søteste hund i VG.

– Det går ikke an å være trist når man er her. Hundene skjønner det, og de muntrer deg opp med en gang.

Vilde er en av mange som bruker fritiden sin på å hjelpe dyr. Hun har vært frivillig på gården i to måneder, og mener dette er det beste valget hun har tatt i livet.

– Du blir jo knyttet til flere forskjellige hunder. Noen hunder har egne frivillige som går tur med dem.

Gir bedre livskvalitet

Hvert år kommer det stadig flere vitenskapelige rapporter og praktiske erfaringer som viser at dyr er viktig for helsen vår. Hunder og katter kan gi oss bedre livskvalitet. Dyr både gir og mottar berøringer, og fysisk kontakt med dyr kan virke positivt på helsen. Kjæledyrs positive effekter kan bestå i mindre ensomhet og depresjoner, og det gjør eierne mer sosiale, skriver Braastad på sin nettside. På FOD-gården møter man både dyr og mennesker, og dette virker givende for både Ingun Hegheim (68) og Tim Håkon (22) som også er frivillige på gården.

For Ingun er gården et godt alternativ, som kan dekke hennes behov for å ha et kjæledyr. Den rolige damen som har gått av med pensjon, har mye fritid og bruker den gjerne på å omgås dyrene på FOD. Hun vandrer forsiktig rundt på gårdsplassen, og titter inn i luftegården til en langhåret sjæfer ved navn Teddy.

– Jeg kommer hit for å gå tur med hundene, og kose med kattene. Jeg er positivt overrasket over stedet, og opplever at dyrene har det bra.

Utenfor luftegården har Tim Håkon satt seg ned med bena i kors. Han sitter siden av porten for å virke mindre truende for Teddy, som har en vanskelig livshistorie. (For å høre mer om Teddy sin historie, se video nederst i saken).

Tim Håkon som kom hit for tre uker siden, syntes det er fint å gjøre noe praktisk istedenfor å gå på skole.

– Jeg går tur med hundene, kaster ball med dem, og passer på at de har det bra.

Han mener helt klart det er fint at dyrene får en ny sjanse, til tross for at de har hatt det vanskelig tidligere i livet.

Elsker hunder

Utenfor gården har Vilde satt seg ned på en steinknaus med hunden Tapper ved sin side. Hele veien har hun strøket og motivert den forsiktige hunden til å gå fremover. En knitrende pose, med små godbiter, har motivert ham ut hit i skogen. Vilde tar et godt grep rundt Tapper.

– Jeg elsker jo hunder, og Tapper er en av dem. Jeg sier selv at jeg er halvt hund, og det er fantastisk å komme hit på FOD og få være med medmenneskene mine, sier Vilde og ler mens Tapper ser opp mot henne. 

For å se mer av de frivillige og dyrene på FOD kan du klikke på videoen under:

Emneord: