Kavehs kveld

Kaveh lovet å gi alt på kvelden som skulle bli den største i hans liv.
Lørdag, 27 september, 2014 - 08:10


Klokka er 16:30. Kaveh skulle ha kommet til lydsjekk på Rockefeller for 30 minutter siden. Utenfor står en broket blanding av kameramenn, journalister og kompiser. Hans svenske kollega Castor røyker en Marlboro light. Castor sier farvel og rusler videre oppover Mariboes gate. Han er syk og gidder ikke å vente på Kaveh. Enda ti minutter passerer før en mattsvart Range Rover ruller inn på plassen, og Kaveh kommer ut. Kameramennene fra Rockefeller løper til pers. De skal filme at den unge mannen går inn døra.

– Ikke stikk, mann!

IMG_0025 copy.jpgKaveh Kholardi er en norsk rapper fra Oslo. I 2009 vant han Rapvalgs artistkonkurranse med låten “Mitt Land”. NRK laget en dokumentar om ham, hvor artister og musikk-kjennere som MadCon, Karpe Diem, Gunnar Greve og Asbjørn Slettemark nærmest stod i kø for å skryte av ham. Han har spilt under bransjefestivalen By:Larm, og gjestet på låter med Tommy Tee og Lars Vaular. Kaveh står også bak flere av årets populære låter, som «Snufs» med Onkl P, «Medisin», og nå sist «Hakke 10».

Kaveh er født 10. juli 1994. Tjue år og to måneder senere sitter han i en sofa på Rockefeller og venter spent på at det han kaller «kvelden i hans liv» skal begynne. Han har akkurat gått en runde og hilst på teknikerne som rigger til scenen. Kaveh er utadvendt og sosial, men øynene hans flakker nervøst fra side til side når han hilser. Det er mye som står på spill i kveld, og akkurat nå ser Rockefeller skrekkelig tomt ut. Den unge høflige hiphopperen tar oss i hånda og presenterer seg, før han umiddelbart spør:

– Dere blir til konserten i kveld, eller? Prøver bare å trekke med meg så mange som mulig i kveld. Ikke stikk, mann!

Han ler, men 20-åringen er virkelig spent for oppmøtet i kveld. Det er tre uker før debutplaten «Sannheten sårer» slippes, og hva om han har lagt så mye arbeid i kvelden som skal definere ham som artist, og så kommer det ingen?

– Jeg er mest spent på oppmøtet. Oslo er ikke så lett, vøtt. Med Rockefeller er det ingen mellomting, enten så ser det tomt ut, eller så ser det fullt ut. Du veit, jeg kommer midt i en generasjonskløft hvor mange av fansa mine er under atten, men noen er eldre. Jeg føler de eldre folka må strekke seg litt for å se meg noen ganger. Litt sånn, okey, la oss gå å se Kaveh da…

Step it up

Honoraret er mindre enn konserten koster. Det er et underskuddsprosjekt som Kaveh legger sjela si i, og håpet er at det skal bli et av de viktigste, om ikke det viktigste showet i karrieren hans. Men det er ikke pengene han tenker på når han reflekterer over sin musikalske utvikling. Han prater fort og engasjert.

– Jeg blir så lett ærgjerrig, ikke sant, med en gang du stepper opp på et nytt nivå så vil du bare utvide nye horisonter og strekke deg etter mer. For to år tilbake ville jeg nok sagt at dette var målet, så på et eller annet nivå så lever jeg drømmen nå. Men jeg har fortsatt mange mil å gå. Det blir alltid sånn, ikke sant; du setter deg mål, og så med en gang du når dét så blir det nye mål. Naturligvis.

IMG_0040 copy.jpgDen unge og taleføre Kaveh snakker med hele kroppen. Når han sier at han strekker seg etter noe, så strekker han seg etter noe. Den ambisiøse gutten fra Grünerløkka lyser opp når han snakker om musikken sin.

Hold hodet hevet

I kveld er målet energi. Da Kaveh spilte på Hove og Slottsfjell i sommer fikk han mye energi fra publikum. Der appellerte han direkte til målgruppen sin, men da han kom til Øya var det vanskeligere. Der var folk litt eldre og mer tilbaketrukne. Så var det dette Oslo-syndromet da, hvor det krever litt ekstra å fange oppmerksomheten til folk.

– Det er så jævlig, du veit, det blir nesten kunstig når du ikke får den responsen du forventer, og så må du holde fasaden og late som det er dritfett, når du egentlig kjenner at det knekker litt inni deg.

Han tenker seg litt om.

– Neida, du må bare holde maska.

Kaveh skal slå seg løs i kveld. Om det ikke er den viktigste dagen i hans liv, så er det en av dem. Det sier han om og om igjen. OnklP, MadCon, Pumba og Arif skal ha gjesteopptredener. Hele familien kommer. Bestefar er flydd inn og skal stå på første rad når Kaveh fremfører musikken sin for Rockefeller.

IMG_0094 copy.jpgBlanda drops

Klokka 20 åpner dørene. Det skal vise seg å bli en god stund til fansen får kaste øynene på den unge rapperen, men det er ingen som har det travelt. To DJ-er, som kaller seg Juicy, spiller opp til hiphop-dans. Den nedre etasjen på Rockefeller fylles sakte, men sikkert, opp. Folk står, eller sitter, i grupper på tre og fire, og drikker øl rundt om kring i hele lokalet. Noen har allerede danset lenge.

Det er en hiphop-konsert som snart skal starte, men gjestene kommer fra alle samfunnslag. Det er en gjeng med sensasjonelt vanlig kledde mennesker på Rockefeller, men også mer kjente fjes. Tschawe fra MadCon, og OnklP er blant de mer prominente gjestene fra hiphop-scenen, men man kan også skimte Abubakar Hussain som vant årets gjennombrudd på komiprisen, og Anders Nilsen, det nyeste medlemmet i Torsdag Kveld fra Nydalen.

Foran en stand med Kaveh-skjorter og merchandise, står en pent kledd herremann i dress, han er velfrisert og slipset er fortsatt knytt rundt halsen. I en spøkefull alvorlig tone hevder han at han heter Lord Chesterfield, og at han er i tredveårene.

Like i nærheten av Lord Chesterfield står tre blondiner og skravler i munnen på hverandre.

– Han er bare 20 år, og så er han så flink, sier Kine Fliflet (22).

Hun og venninnene studerer psykologi på Universitetet i Oslo, og har kommet hit i kveld for å sjekke ut det nye raptalentet.  Klokka er 22:30, og de har nå stått i to og en halv time og ventet på at artisten skal gå på scenen. Men jentene er i godt humør, og sier at det er verdt ventetiden – selv om Karoline Brochmann skyter inn at de godt kunne ha sagt i fra, slik at de kunne blitt lenger på vorspielet.

– Han er verdt å vente på. Han når ut til alle målgrupper, som f.eks bønder, kristne og intelligente, sier Siw Hagen (21), og sikter til sine venninner. Og seg selv som den intelligente.

Ola Pedersen, Are Eikrem, og Peder og Axel Johansen vil også bidra.

– Vi er her for å se Kaveh og OnklP! Kaveh holder det ekte, og OnklP er oldschool! De tar det tilbake, og holder det sånn som det var den gangen i 2004, da Klovner i Kamp hadde sin storhetstid. Vi skal stå på første rad, roper Are på vegne av alle sammen.

IMG_0179 copy.jpgKlareh for Kaveh

Ventetiden er over. For et kvarter siden spurte «Juicy» om folk var klare for Kaveh. De stadig mer berusede gjestene har nå drukket bort det aller siste av nervøsitet og hemninger. Så skjer det. Kaveh løper ut på scenen som en akrobat og hiver seg rundt, mens han spytter versene sine inn i mikrofonen. Alle som stod og snakket med hverandre, eller som var opptatt med andre ting, har nå 100% av sin euforiske oppmerksomhet rettet mot scenen, der Kaveh bokstavelig talt spretter rundt. Salen er ikke helt full, men menneskene er fulle. Fulle av energi. Jentene synger, eller hyler, med på låta.

Midt i blant jentene på første rad, står bestefar med Kaveh-genser og cap.

SE VIDEO FRA KONSERTEN

 

Emneord: