Kjønnsforskere refser Høgskolen i Oslo

Kjønnsforskere reagerer sterkt på at kun kvinner får kjønnspoeng ved HiO. Studieavdelingene der kvinner er i overtall har ingen planer om å gi menn kjønnspoeng.
Onsdag, 7 oktober, 2009 - 11:09


Høgskolen i Oslo (HiO) har under 30 prosent mannlige studenter, og er med det den mest kvinnedominerte av landets ti største utdanningsinstitusjoner. På avdeling for estetiske fag er det kun 12 prosent menn blant studentene, på sykepleierutdanningen er det 15 prosent menn.

På ingeniørutdanningen der det er 80 prosent menn blant studentene, får kvinner ekstra kjønnspoeng ved å søke studiet. Menn får ikke tilsvarende fortrinn, selv om kjønnsbalansen er langt skjevere på de kvinnedominerte studiene enn på ingeniørutdanningen.

Kjønnsforsker Øystein Gullvåg Holter mener det er urimelig at kun kvinner får kjønnspoeng. Foto: Moment Studio

Urimelig

Øystein Gullvåg Holter er professor ved Senter for tverrfaglig kjønnsforskning (STK) ved Universitetet i Oslo. Han karakteriserer dette som inkonsistent.

– Det virker urimelig at det ikke gis kjønnspoeng på begge sider. Det henger dårlig sammen når kjønnspoengene ikke balanseres, mener Holter.

Han mener HiO bør gå inn for å gi kjønnspoeng til menn ved utdanninger som er dominert av kvinner.

– Det ville også være i tråd med arbeidstakernes ønsker i kvinnedominerte yrker, sier professoren.

Holter viser til en undersøkelse som konkluderer med at omtrent tre av fire i kvinnedominerte yrker ønsker flere menn på arbeidsplassen.

Også stipendiat Stian Overå ved STK karakteriserer kjønnspolitikken som merkelig.

– Det virker urimelig at det åpnes for flere kvinner der menn er i overtall, når det ikke åpnes for flere menn der kvinner er i overtall, sier Overå.

Nekter kvotering

På Veterinærhøgskolen har andelen menn blant studentene de siste årene vært omtrent 20 prosent. Her har mannlige søkere siden 2004 fått tildelt kjønnspoeng, som det eneste studiet i Norge. Det er departementet som fastsetter poengreglene, men det var etter initiativ fra Veterinærhøgskolen at menn her ble tildelt kjønnspoeng.

Ved avdeling for estetiske studier forteller dekan Inger Anne Utevåg at de ikke vil vurdere noen form for kvotering av menn.

– Vi vil ha de beste søkerne, sier Utevåg.

Heller ikke sykepleierutdanningen har vurdert noen form for kvotering av menn.

– Det har aldri vært diskutert, forteller avdelingsdirektør Lars Albertsen. Han legger til at de ønsker de beste søkerene, uansett kjønn.

Ingen strategi

Dekan Utevåg ved avdeling for estetiske studier har heller ingen plan for å kvotere inn flere menn blant studentene.

– Nei, vi har ikke hatt noen egentlig strategi for å få inn flere menn, sier hun. – Vår strategi har heller vært å ta godt vare på de som allerede er her, forteller Utevåg.

Avdelingsstyreleder ved avdelingen, Guri Færder, bekrefter at styret ikke har diskutert tiltak for å få inn flere menn blant studentene. Færder ønsker ikke svare på om dette hadde vært en naturlig ting å ta opp i styret.