Oslo best på likestilling

Hovedstadsområdet skiller seg ut på en rekke områder når det gjelder kjønnslikestilling.
Torsdag, 23 februar, 2012 - 12:24


Oslo og Akershus skårer jevnt over høyere på likestilling mellom kvinner og menn enn andre deler av landet. Det viser Statistisk sentralbyrås indeks for likestilling i kommunene for 2011.

Relativt likt utdanningsnivå

Tallene viser at utdanningsnivået mellom menn og kvinner er relativt likt både i Oslo og Akershus. Samtidig er det få kvinner som jobber deltid, og i privat sektor er kjønnsfordelingen mer lik enn andre steder. I tillegg er flere sysselsatt innen varehandel, finans og forsikring i og rundt hovedstaden. Disse næringene har utviklet seg til å bli verken manns- eller kvinnedominert.

I andre enden av skalaen finner vi kommuner på Sørvest- og Østlandet. Skjev kjønnsfordeling blant kommunestyrerepresentanter samt inntektsforskjeller går igjen blant de kommunene med lavest skår.

Se oversikt:
slik er forskjellene mellom de største byene.

Små endringer

Generelt har Norge blitt bedre på likestilling siden 2008. Ifølge Statistisk sentralbyrå gjelder det spesielt med tanke på barnehagedekning, fordeling av menn og kvinner i kommunestyrer og deltidsarbeid. På enkelte områder er nivået likt som i 2008 og 2009. Når det gjelder utdanningsnivå, blir det derimot større og større avstand mellom menn og kvinner i hele landet.

Klikk her for å se indeksen for kjønnslikestilling i kommunene.

- Langt igjen

- Vi ser at tallene er stabile, men at det sakte men sikkert går rette veien, sier Elisabeth Lier Haugseth hos Likestillings- og diskrimineringsombudet.

Hun påpeker at Norge fortsatt har et kjønnsdelt arbeidsmarked. Generelt har kvinner lavere lønn, og jobber mer ufrivillig deltid enn menn. Årsakene er flere, og ifølge Haugseth henger faktorer som ufrivillig deltid, lavere lønn og makt sammen.

- Enkelte sektorer er mer utsatte enn andre. Et eksempel er helsesektoren, og andre omsorgsyrker, som i barnehager, hvor kvinner er mer representert enn menn.

Samtidig mener Haugseth at forskjellene ikke nødvendigvis er knyttet til hvilken sektor man arbeider i. Det er for eksempel forskjell i bruk av deltidsstillinger i detaljhandelen. Såkalte “kvinnebutikker”, som klesbutikker og lignende, gjør i større grad bruk av deltid enn såkalte “mannsbutikker”, som for eksempel jernvareforretninger.

- Det er mange faktorer som spiller inn. Tradisjonelle oppfatninger om forsørgerrollen kan for eksempel ha betydning for hvem som jobber deltid – frivillig eller ufrivillig, sier hun og legger til:

- Tallene viser uansett at det er langt igjen.