- Eksamenspresset ødelegger julen

Noen av sykepleierstudentene ved Høgskolen i Oslo og Akershus må prioritere skolebøker over familie i jula.
Mandag, 7 oktober, 2013 - 13:46


Julen er for de fleste en høytid man ser frem til, men førsteårsstudentene ved sykepleierutdanningen i Oslo og Akershus synes det er grusomt å tenke på juleferien. De får eksamen 2.januar 2014, første skoledag etter ferien.

 Mange av dem mener jula nå er ødelagt. Blant disse er Marte Hessen (19), førsteårsstudent ved utdanningen:
- Jeg gleder meg ikke til jul i det hele tatt. Det blir nok bare slitsomt å gå rundt og føle at du må lese hele tiden. Derfor tror jeg heller ikke at jeg kommer til å få mye tid sammen med venner og familie, for man må jo prioritere eksamen.

Samlet er sykepleierstudentene i Oslo såpass mange at Instituttledelsen er blitt nødt til å fordele dem over to eksamenspartier. Derfor er det også mange førsteårsstudenter som har eksamen 3.januar.

Usikre på eksamensresultatene

Til tross for mye misnøye fra studentene, har derimot ingen tatt opp problemet med skolen. Datoen er godtatt av studentene, men gjør samtidig at ferien må brukes til lesing.
- Det er lite vi kan gjøre med det. Jeg tviler på at vi får endret på eksamensdatoen, men jeg lurer samtidig på hvorfor de har satt den så nært ferien. De bør nok være forberedt på en del dårlige resultater, sier Stine Fivelstad (19), som også er førsteårsstudent ved utdanningen.

Krever mye arbeid

Hessen og Fivelstad forteller at dette er en eksamen som krever mye lesing og pugging, og at det ikke er noe man kan ta på sparket.
- Vi skal ha eksamen i både anatomi og grunnleggende sykepleie. Dette er fag som ikke kan tas på sparket, men som må pugges om og om igjen helt til du kan det utenat. Derfor kreves det veldig mye lesing, og det blir kjedelig å sitte på julaften med dette hengende over oss, sier jentene.

Studentene har juleferie fra 21.desember til og med 1.januar. For både Hessen fra Dombås, og Fivelstad fra Stranda utenfor Ålesund vil det derfor heller ikke bli all verdens nyttårsfeiring.
- Vi er nødt til å reise tilbake til Oslo morgenen den 1.januar for å rekke eksamen. Det blir nok en relativt rolig feiring av det nye året som følge av det. Nyttårsforsettet må være å stå på eksamen.

Får bedre forberedelsestid

Dag Karterud, instituttleder ved instituttet for sykepleie, mener derimot ledelsen har en positiv begrunnelse for å sette eksamen til 2.januar.
- Vi mener vi har en positiv begrunnelse for å sette eksamen til 2.januar. Studentene vil få mer tid til å lese og forberede seg, og vi håper på den måten at resultatene vil forbedre seg fra tidligere år, da strykandelen har vært stor. I tillegg har vi et hektisk semester, så det å ha eksamen etter ferien er nødvendig for å klare å komme oss gjennom pensum.

Videre påpeker Karterud at det også er andre studier som har eksamen etter juleferien, selv om det her er snakk om datoer som 11. og 12. januar der forberedelsestiden er noe lengre.

Instituttlederen er klar over misnøyen blant studentene, men vil likevel ikke gjøre noe for å endre situasjonen.
- Vi vet om stemningen blant studentene. Likevel det er denne planen som vil fungere best med programmet vårt. Ferie er et problem vi alltid vil støte på, men eksamensdatoene er endelige for i år. Vi får se om dette er noe som fungerer, og heller bruke dette året til å samle erfaring for årene fremover.