Evakuerer ikke ved brannalarm

Hittil i år har det vært 191 unødige utrykninger til SiO-eide boliger. Branninspektør er redd det blir som å rope ulv. Saken er oppdatert.
Tirsdag, 8 oktober, 2013 - 12:05


Sigurd Folgerø Dalen er branninspektør og informasjonsansvarlig ved brann- og Redningsetaten i Oslo kommune. Etter 191 unødige utrykninger til Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus’ (SiO) studentboliger hittil i år - i motsetning til 126 i hele fjor - er han redd dette kan gi uheldige bivirkninger. 

- Det blir som å rope ulv. Det er veldig forskjellig om studentene er flinke til å evakuere eller ikke, og heldigvis går det bra, sier han til Journalen.

Evakuerte ikke

De har ikke nøyaktige tall på hvordan evakueringer foregår, men etter en brannalarm gikk av ved St. Hanshaugen studentboliger 1. oktober ble flesteparten av studentene stående igjen inne i bygningen. 

- Vi har ikke noe tall på hvor mange som evakuerer. Det er kotyme å rømme boligen, unødig alarm eller ikke, men det er lett å se at det har en påvirkning på hvor mange som evakuerer boligen, sier Dalen.

- Fatale konsekvenser

Tidligere har de hatt tilfeller hvor de har måtte redde ut personer med stige. 

- Det er ikke så lenge siden det var brann på Sogn hvor vi reddet ut åtte personer med vårt høydemateriell. Det kunne representert stor fare. Hvorvidt det skyldes manglende evakuering eller om røyken spreddes så raskt at de ikke rakk å evakuere vet vi ikke, sier Dalen. 

- Men hvis folk velger å overse en brannalarm i slik situasjoner, så kan det få  fatale konsekvenser. Det er farlig med ulv, ulv-effekten, fortsetter han. 

Stående ordre om å evakuere

Trond Bakken, direktør i SiO Bolig, gir svar til journalen etter saken er publisert. Han er ikke helt enig i definisjonen av unødige utrykninger, men er opptatt av at folk må evakuere og synes det er beklagelig hvis de ikke gjør det.

- Vi er kjempeopptatt av at folk skal skjønne alvoret og ikke selv vurdere brannfaren. Alle skal ut hver gang og hver brannalarm skal respekteres som en reell situasjon, sier han.

- Hvilke tilbakemeldinger får dere?

- Vi får ikke annen tilbakemelding enn brannøvelser og klokketester, sier Bakken.

- Hvordan følger dere det opp?

- Det er stående ordre om å evakuere som det også blir gitt informasjon om med jevne mellomrom. Brannalarmer skal respekteres. Alle skal rømme uansett.