Tidligere HiOA-student vant skrivekonkurranse

Feltarbeid i Cape Town inspirerte Live Grinden til å delta i Forskningsdagenes kronikk-konkurranse.
Mandag, 7 oktober, 2013 - 12:13


Grindens kronikk, «Et sted med en strand», skildrer utfordringene under feltarbeidet i Sør-Afrika som masterstudent. Hun skrev masteroppgave om hva deltakelse i den brasilianske kampsporten capoeira betyr for barn som vokser opp under vanskelige forhold, i en township like utenfor Cape Town. Hun skriver om etiske problemstillinger hun kom over da hun befant seg i en annen omstendighet enn den hun vanligvis lever i. Hun peker stadig på en vurdering mellom å være utenforstående og inkompetent, opp mot den unike rollen en forsker utenfra kan ha for å stille spørsmål ved det som har blitt vedtatte sannheter. Mandag 30.september stakk hun av med seieren på Litteraturhuset i Bergen, og samme dag ble kronikken publisert på Bergens Tidendes nettsider.

Involverte barn i feltarbeidet

Grinden har en master i International Education and Development fra HiOA. Konkurransens deltakere skulle ta i bruk kunnskapen de har fått underveis i utdanningen, og skrive en tekst som viser hvorfor akkurat deres fagfelt er interessant. I kronikken tar hun utgangspunkt i det å forsøke å forstå barns verden og virkelighet.

– Jeg opplevde det som en stadig konflikt å skulle involvere barn i feltarbeidet, når man vet at de har det vanskelig. Samtidig har man som forsker en unik mulighet til å kunne stille spørsmål ved etablerte sannheter og jeg mener det er viktig at man gjør dette, uttalte Grinden til nettavisen Khrono.

– Formidler metodiske dilemmaer

Jurymedlem og prorektor ved Universitet i Bergen, Anne Lise Fimreite, sa dette under utdelingen:
– Teksten til Live er kanskje overraskende som vinnervalg, når temaet er forskning og forskningsformidling. Men ved siden av at teksten er godt skrevet, er det også en viktig tekst fordi den formidler noen av de metodiske dilemmaer forskere stadig står overfor.

Live Grinden er i disse dager på vei til Filippinene. Her skal hun se nærmere på prosessen med å innføre lover som sikrer reproduktiv helse.