Kirken på Grønland vil bli pyntet opp til Hallo-venn. Foto: Celinn Breidablikk

Skummelt hyggelig med Hallo-venn i Grønland kirke

For mange er Halloween forbundet med gresskar, zombier og ekle klovner, men høytiden stammer faktisk fra en kristen høytidsdag, nemlig Allehelgensdag.
Onsdag, 1 november, 2023 - 10:36

I begynnelsen av 2000-tallet kom Halloweenfeiringen med «trick or treat» virkelig inn i de norske hjem. Påvirkningen fra den amerikanske kulturen tok den norske handelsstanden til seg, og siden den gang har det eskalert.

Halloween eller Allehelgensdag?

Tradisjonen stammer opprinnelig fra en kristen høytidsdag.  

Vi har snakket med Ingvil Storheim, som er barne- og familiearbeider og arbeider som trosopplæringsleder i Grønland kirke.

– Allehelgensdag er en kristen høytid, som i den norske kirke handler om at vi samles, gjerne i kirken og gir minner, sorg og savn en plass, forteller Storheim. 

Høytiden handler om å minnes de døde, savnet og minnene som skal æres og sorgen skal få lov til å være en del av det.  Det finnes mange måter å markere Allehelgensdag, og i kirken på Grønland har de tidligere delt ut lys, som folk kan tenne og plassere på graven til de som de har mistet. De tilbyr samtaler og sender ut et brev til alle de som tilhører deres sogn, som har mistet noen i år. I brevet inviterer de til en felles minnestund. 

Dagens Halloweenfeiring


Ingvil Storheim under forberedelsene til Hallo-venn i Grønland kirke. Foto: Celinn Breidablikk

Storheim forteller hva gårsdagens Halloweenfeiring betyr for henne.

– Halloween feiringen for meg er nok påvirket av den amerikanske varianten med «knask eller knep» og utkledning.

For Storheim er Halloween preget av handelsstandens hysteri, men selv har hun ikke noe særlig forhold til selve feiringen. 

–Utkledning er gøy! Jeg er jo oppvokst på en liten øy utenfor Bergen, der gikk vi julebukk kl. 17 på nyttårsaften, sang julesanger og fikk godteri. 

Storheim forteller videre at de ikke nødvendigvis var utkledd som julenisser, som vi ellers kjenner til her på Østlandet, når vi går julebukk i romjula. 

Hallo-venn i kirken – skummelt hyggelig

Grønland kirke ønsker å favne alle, og de vet at utenforskap også oppstår i hyggelige settinger, derfor velger de å arrangere mange inkluderende arrangementer i løpet av året. 

I går, 31. oktober, arrangerte de Hallo-venn for barn og unge, som ønsket å feire Halloween. De hadde godteri, kostymer og inviterte til en hyggelig og litt skummel sammenkomst. Hallo-venn er et gratis arrangement, som ikke krever påmelding og blir arrangert av kirken og frivillige fra kirken. 

Journalen har vært i kontakt med daglig leder i Gamlebyen og Grønland menighet, Dag Standal via telefon. Han hadde ikke mulighet til å stille opp i et intervju, men ønsket dog å informere om at Grønland kirke og andre kirker er åpne og tilgjengelige for alle som trenger noen å snakke med og et trygt sted å møtes. De fleste arrangementene krever ikke påmelding, er gratis og på tirsdager. Det er i tillegg middagsservering.

 

Emneord: