Enkelte ganger kan en kasse renne over, og det skyldes ofte at noen har puttet en pizzaeske eller noe annet stort som stenger kassen for annet avfall. Foto: Sara Høines

Overfylte søppelkasser sjenerer

Renovasjonsetaten tømmer 3000 søppeldunker hver dag, men likevel opplever folk at dunkene renner over.
Onsdag, 28 november, 2018 - 16:00

Det står over 3000 søppeldunker i Oslo sentrum. I Sikersuppa tømmes dunkene opp til fem ganger om dagen, syv dager i uka.

Journalen har møtt flere Osloboere, som reagerer på at søppeldunkene til tider flyter over av søppel tross den hyppige tømmingen.

Blant Osloboerne er Henrik Birkeland. Han syns overfylte søppeldunker er ekkelt, og retter skarp kritikk mot Oslo Kommune.

– Det gjør at jeg helst vil unngå å kaste søppel der, og ender opp med å helle lete etter en annen. Jeg kan jo ikke akkurat kaste ting på bakken, men det føles jo ut som at de som jobber med det driter i om man kaster søppel på bakken eller ikke, sier Birkeland.

Skyldes pizzaesker

Pål Erik Gulbrandsen, renholds koordinator for Bymiljøetaten i Oslo kommune, svarer på kritikken i en e-post til Journalen.

– Enkelte ganger kan en kasse renne over, og det skyldes ofte at noen har puttet en pizzaeske eller noe annet stort som stenger kassen for annet avfall. Noen ganger skjer det også at en kasse bli glemt tømt av en eller annen grunn, men heldigvis sjelden, skriver han.

Nye søppelkasser med solcellepanel

Birkeland foreslår at det hadde vært en idé å ha en app som registrerer om dunkene må tømmes, og deretter rykker bymiljøetaten ut.

– Det hadde gjort byen penere, forteller Birkeland.

Gulbrandsen har følgende oppfordring til sjenerte Osloboere.

– Vi har en app som kan lastes ned på telefon som heter Bymelding, hvor slike ting meldes. Henvendelsene går rett til vår entreprenør, slik at de fort kan rette opp eventuelle feil, sier Gulbrandsen.

Samtidig opplyser han at planene er klare for såkalte smarte søppeldunker. De har innebygd komprimator som presser sammen avfallet, så tømmehyppigheten blir mindre. I tillegg vil de være utstyrt med en sensor som varsler om hvor full den er og solcellepanel som gjør den selvgående.

– Dette er absolutt noe for fremtiden, avslutter Gulbrandsen.

Emneord: