Leter etter gull blant gråstein

Utgiftene øker, tilskuerne svikter og stadig flere klubber sliter med presset økonomi. Stabæk inngår nå et banebrytende samarbeid for utvikling av unge spillere med fotballgiganten AC Milan.
Tirsdag, 2 april, 2013 - 12:23


Norsk fotball går en usikker fremtid i møte, og noen klubber har allerede startet bærekraftige prosjekter.  Stabæk setter med dette et eksempel som er viktig for norsk fotball, mener Inge André Olsen.

Først i norden

Klubben annonserte i slutten av mars et nyskapende og unikt samarbeid mellom dem og verdens mestvinnende klubb. Samarbeidet går ut på å samle inn data fra unge spillere for å utvikle dem og tilrettelegge treningsøvelser for dem innenfor motorikk, koordinasjon, teknikk og balanse, skriver Stabæk i en pressemelding.

Samarbeidet vil i første omgang strekke seg over tre år med tett oppfølging og hyppig besøk av trenere og ledere fra Milan Akademiet samt erfaringsutveksling innenfor andre områder av Akademiet, melder Stabæk på sine nettsteder.

Stabæk har med dette blitt den første klubben i Skandinavia som inngår en samarbeidsavtale med en fotballgigant for utvikling av unge spillere. Prosjektet har sine røtter fra mange år tilbake og samarbeidet med Milan er bare et steg på veien.

Dårlig klubbdrift

Hverdagen i norsk fotball de siste årene har vært preget av klubbdrift som over tid går i minus, selv med eksterne midler. Dette har fått klubbene til å tenke nytt, og nå leter gamle storheter etter råvarer i yngre rekker som kan foredles til dyrebart metall, forhåpentligvis gull.

– Stabæk skal bli best i spillerutvikling i Norge. Dette er vi gode på og har jobbet med i mange år, sier Inge André Olsen til Journalen.

Stabæk Fotballs ambisiøse mål er å drive i økonomisk balanse og de er optimister i Stabæk-leiren.

– Vi har de siste årene vært gjennom kostnadskutt som savner sidestykke i norsk idrett, fra et budsjett på 105 mill i 2009 til et budsjett på 23 mill i 2013, sier Olsen.

Friskt pust

Sunn klubbdrift var et nytt begrep i lokalene på Nadderud for fotballklubben Stabæk. Stabæk stilte med et ungt mannskap som fikk det for tøft i Tippeligaen. Etter en tragisk fotballsesong preget av økonomiske problemer, spillerflukt, stengning av stadion og mye mer, forsøker tippeligavinneren fra 2008 å gjenreise klubbens ære.

– Stabæk Fotball sin målsetning er å bli ledende i Norden på å rekruttere, identifisere og utvikle fotballspillere fra 8 år og opp til og med et a-lag, sier Olsen.

Stabæk vill jubelVill jubel i Stabæk for et banebrytende prosjekt. Foto: Alexao/Flickr 

 

 

 

 

 

 

 

Talentfabrikken

Olsen synes det er spennende å drive med et slikt prosjekt i Stabæk. Olsen er fornøyd, men ikke helt tilfreds med Stabæks talentutvikling, han mener de kan bli bedre.

– Vi skal på sikt prøve å ha 50% egenutviklede spillere i A-stallen. Vi vil utvikle spillere som er så spennende at de er attraktive for større utenlandske klubber, sier Olsen. Og Stabæk har klart nettopp det.

Olsen ramser opp en god del spillere Stabæk har utviklet og solgt til utenlandske klubber. I tillegg kommer det flere spennende spillere fra Bærum-området på rekke og rad. Totalt har Stabæk utviklet 25 spillere som de har solgt til utlandet.

Ungdommen seiret

I likhet med Stabæk og norsk fotball var det den hardt pressede økonomien i italiensk fotball som tvang AC Milan til å gjennomføre en av tidenes ryddeaksjon i egne rekker. Gamle helter, store stjerner og mange erfarne spillere forlot motebyen, og igjen sto et ribbet lag. Det lå an til å bli en katastrofal sesong, før ungdommen tok på seg ansvaret og skjøv all tvil til side.

Årets utgave av Milanlaget er det yngste på ti år, og det er kun fire spillere i hele troppen som er over 30 år. Gjennomsnittsalderen på spisstrioen i dag er 20 år, sammenlignet med for tre og seks år siden da den var på henholdsvis 25 og 29 år.

Det store stjernefallet har ført til at man ikke lenger ser de høyeste lønningene i Italia. Klubbene investerer heller i egne ungdomslag og talentsatsing enn på å bruke store summer på etablerte spillere. Disse grepene har hatt konsekvenser for italiensk fotball og det er hverdagskost å se få mennesker på stadion.

Det store generasjonsskiftet i Milan og Stabæk vitner om at talenter ikke må ignoreres, men skapes og dyrkes. 

Tags: