Sjakk-Magnus med maks flaks

Magnus Carslen avlsuttet kampen om VM-plass med tap. Tapte gjorde også rivalen Vladimir Kramnik, dermed får Carlsen spille om verdensmestertittelen.
Tirsdag, 2 april, 2013 - 13:20


Carlsen og Kramnik lå likt før siste parti i turneringen, men så skjedde det utenkelige: begge favorittene tapte, og endte på like mange poeng. Likevel vant Carlsen turneringa på grunn av flere seiere, melder NRK.no.

Reddet av rivalen

Kandidatturneringen i London som ble avsluttet mandag kveld den 1.april, skulle avgjøre hvem som får spille om verdensmestertittelen mot regjerende verdensmester Viswanathan Anand. Magnus Carlsen var favoritt før turneringa, men sleit mot slutten i sine siste partier. Heldigvis for Carlsen fikk han hjelp av mannen han delte førsteplassen med. Kramnik klarte ikke å stå imot presset i sitt siste parti, og måtte slukøret se at 22 år gamle Carslen fra Tønsberg stakk av med seieren.

– En Hollywood-film kunne ikke hatt et mer dramatisk scenario med historiens helt som knekkes rett før slutten, bare for å reise seg og vinne likevel, skriver Det internasjonale sjakkforbundet etter turneringen.

Det betyr at Norges, og hele verdens sjakkyndling, har muligheten til å hente hjem den eneste store internasjonale sjakktrofeet han mangler.

– Det blir gigantisk stort. Det er det største som er i sjakkverdenen, sier Simen Agdestein til NRK.no om den kommende tittelkampen.

Tøff motstand

Motstanderen til Carlsen, i tittelkampen som sannsynligvis skal spilles i løpet av året, er 43-åringen Viswanathan Anand fra India. Han har vunnet fire VM på rad, og er en av sjakksportens store stjerner. Anand har derimot ikke spilt opp mot sitt beste i det siste, og Carlsen blir i det internasjonale sjakkmiljøet sett på som favoritt. Sist de to møttes vant Carlsen enkelt.

– Mange tror kanskje det vil bli en knockoutseier, men det tør jeg ikke håpe på. Det ville være litt for mye av det gode, sier Jon Ludvig Hammer til VG.

Tags: