Russiske epler, sigaretter og barberskum er koder for å planlegge terroraksjoner

Terrorister bruker kodespåk for å skjule kommunikasjon på internett.
Tirsdag, 29 november, 2011 - 15:09


Forskere ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) vet at terrorister bruker koder på Internett for å skjule terrorplanleggingen.

Terroristers tilgang til internett fører til at de lettere kan operere alene, eller samarbeide med andre uten å fysisk møtes. Men for å unngå å bli oppdaget må de skjule aktiviteten.

Noen koder er avslørt

Kodene brukes for å kommunisere på sosiale medier, og andre mer lukkede fora. For å tolke tekstene terroristene deler, må man identifisere kodene. For å gjøre dette må man drive etterforskning. En kode kan knekkes enten ved en tilståelse fra en arrestert, eller at noen forsøker å tolke tekstene.

De hemmelige kodene varierer, og er godt skjult. Men Petter Nesser, forsker ved FFI, har eksempler på avslørte koder man vet har blitt brukt ved ulike terrorangrep:

Liste over koder og deres betydning:

Sigaretter - Detonatorer

Å finne en passende kone - Om terrorangrepet

Russiske epler - Granater

Aftershave -  Hydrogenperoksid (H2O2)

Møtes for å lære kodene

Selv om internett gjør at terroristene kan jobbe uavhengig, sier Petter Nesser at det virker som om kodespråket er avtalt på forhånd. For å lære seg kodene, og for å hindre at disse røpes, møter terroristene hverandre utenfor cyperspace. Eksempler viser at utenlandske terrororganisasjoner kan stå bak terroristene, og at kodene læres på treningsleire.

- Internasjonale terrorceller, slik som Al-Qaida, arrangerer treningsleire. Før var leirene i Afghanistan, mens det nå er det leire i Pakistan, sier Nesser.

Terrorister lærer koder i treningsleirer, sier forsker Petter Nesser. Foto: Ylva Seiff Berge

Kodene kan avsløre opphavet til terroraktiviteten

Ved å analysere avslørte koder kan man finne mønster mellom terrororganisasjonene. Slik kan man spore hvor kodene kommer fra.

Nesser forteller at noen koder har gått igjen:

- I begynnelsen av 2000-tallet ble  koden “å finne seg en passende ektefelle” brukt for å omtale et terrorangrep som i Manchester. Den samme koden ble igjen brukt i Tyskland av terrorgruppen Tawhid. Bak Tawhid står terrorcellen Al-Qaida som da har arrangeret treningsleiren hvor koden ble avtalt.

Det finnes ingen tall på hvor mange ulike koder og kombinasjoner som finnes. Kodene varierer og endres.

Internettbruken øker

Terrorister bruker internett i større og større grad. Dette skyldes generell større tilgjengelighet. Her kan de kommunisere, rekruttere, dele bombeoppskrifter, og ideologiske videoer kan spres til et stort publikum.

Ulempen internett har for terroristene, er at det er åpent for innsyn. Det er også årsaken til at tekstene kodes.

Emneord: