Syria på randen av borgerkrig

Opprørne har dannet et eget militærråd for å styrte president Bashar al-Assad.
Torsdag, 17 november, 2011 - 13:49


– Landet kan være på vei inn i en borgerkrig, sier syriaekspert Per Christian Gundersen. Dette melder NTB.

Regimet til president al-Assad har ikke greid å stanse opprøret selv med brutale midler. Dette tyder på at opprøret har god grobunn. Tidligere medlemmer av den syriske hæren kjemper nå side om side med opprørerenes.

Gundersen understreker likevel at det er vanskelig å spå hva som vil skje framover.

Frist på tre dager

På et krisemøte i Kairo lørdag ble det klart at Syria ekskluderes fra den arabiske liga.

Nå har ligaen gitt syriske myndigheter en frist på tre dager på å stanse de blodige opprørene i landet. Dette meldte NRK onsdag kveld. Qatars statsminister opplyste at hvis syriske myndigheter i Damaskus går med på å stanse volden, vil ligaen sende observatører til landet.

NRK skriver samtidig at de syriske lederne ikke vil rette seg etter forslag om en plan for løsning av konflikten. Dette hevder tyrkiske talsmenn.

Fordømmes av det internasjonale samfunn

FNs sikkerhetsråd har i en egen erklæring fordømt volden mot sivile demonstranter. Nå er det internasjonale samfunnets tillit til syriske myndigheter tydelig svekket. Både USA og EU har innført sanksjoner mot president al-Assad og sentrale medlemmer av regimet. Nå truer også Tyrkia med å kutte strømforsyningene til nabolandet hvis ikke det syriske regimet endrer kurs. Dette meldte NTB tirsdag.

– For øyeblikket forsyner vi Syria med elektrisitet. Hvis denne kursen fortsetter, vil vi muligens måtte revurdere alle disse avgjørelsene, sa Tyrkias energiminister Taner Yildiz tirsdag.

Han varsler også at Tyrkia vil stanse et felles oljeutvinningsprosjekt med Syria.

Tyrkia har vært regnet som en av Syrias nærmeste samarbeidspartnere, men den siste tiden har tyrkerne trappet opp presset mot sin nabo som følge av voldsbruken mot demonstranter og mangel på demokratiske reformer.

Dødelige kamper

De blodige kampene tar stadig flere liv. Både Marokko og Frankrike har kalt hjem sine ambassadører fra Syria. Tirsdag meldte NRK om det blodigste døgnet hittil, siden opprøret startet for åtte måneder siden. Minst 70 mennesker ble drept i løpet av 24 timer. Utenriksminister Jonas Gahr Støre sier vi nå ser et Syria som begynner å ligne borgerkrigstilstander.

– Det som skjer på bakken nå, er - etter hva vi hører - at deler av hæren kjemper mot andre deler av hæren. Det er et illevarslende trekk, sier Støre til NRK og fortsetter:

– Jeg tror det beste er at nabolandene fører an sammen. Så må det internasjonale samfunn, gjennom FN, Den arabiske liga og Menneskerettighetsrådet, sette veldig klare standarder og krav og komme med sanksjoner og tiltak på veien mot å få til endringer i Syria.

 

Kilder: NTB, NRK og Dagbladet

 

Den syriske arabiske republikk

  • Republikk i Midtøsten, med kyst mot Middelhavet i vest. Grenser til Tyrkia i nord, Irak i øst, Jordan i sør, Israel og Libanon i sørvest.
  • Offisielt navn: al-Jumhuriyah al-Arabiyah al-Suriyah
  • Befolkningen er overveiende arabiske muslimer med kurdiske og kristne minoriteter.
  • Offisielt språk og talemål for ca. 90 % av befolkningen er arabisk.
  • Syria har vært styrt av det sekulære Baath-partiet siden 1963.
  • I 1970 tok Hafez al-Assad makten. Etter hans død i 2000 overtok sønnen Bashar som president.
  • Demonstrasjoner mot regimet begynte i mars i år og har spredt seg til en rekke byer.
  • Mange frykter kaos i det etnisk og religiøst sammensatte landet om regimet faller.

Kilde: Store Norske Leksikon og NRK

Emneord: