Bygger opp tettsted etter tyfonens herjinger

Myra Dela Pena Nerlands bor i Norge, men har familie på Filipinene. Etter at tyfonen Haiyan rammet øygruppen har hun gjennom gruppen OSCOhanon prøvd å hjelpe innbyggerne i Osco Compound, hvor slektningene hennes bor.
Onsdag, 20 november, 2013 - 15:10

Myra fikk beskjed om situasjonen till familien den 9.november. Dette var dagen etter at tyfonen slo til for fullt. Hennes bestemor, fettere og kusiner hadde alle overlevd tyfonen. Hun forteller at ventetiden natt til 9.november var svært tung.

- Jeg satt oppe hele natten og ventet. Det gikk mange timer før vi hørte noe. Jeg ba til Gud om at de levde og hadde det bra. De klarte å sende ut en melding hvor de sa at alle hadde overlevd, men at ødeleggelsene var store. Dette er mennesker som allerede er fattige, og jeg tenkte med en gang: hvordan skal de overleve?

Regjeringen har allerede gitt flere titals millioner til hjelpearbeidet, og har kommet med et forslag om å øke bistanden ytterligere. Utenriksminister Børge Brende uttaler følgende i en pressemelding:

-Behovene i Filipinene er store og det er viktig å bidra raskt, slik at livreddende tiltak kan iverksettes umiddelbart. FN, myndighetene på Filipinene og de mange frivillige gjør en uvurderlig innsats for å redde liv og bidra med mat, vann og medisiner til de som er rammet av tyfonen.

Myra og OSCOhanon er i gang med å sende forsyninger til lokalbefolkningen i Osco Compound. Mange av gruppens medlemmer kommer fra dette området, men har senere flyttet til utlandet. Myra håper nå at oppbygningen av stedet kommer godt igang.

- Befolkningen er forberedt på slike katastrofer. Det er klart hvem som tar ansvar og fordeler forsyningene. Alle vet også at man skal jobbe for felleskapet. Det er viktig at man deler på ressursene for at samfunnet skal fungere. Innbyggerne er fattige, men samarbeider godt for å bygge opp alt som er ødelagt av tyfonen, forteller hun.

Haiyan har rammet Filipinene hardt, og flere tusen er allerede bekreftet døde. Man frykter nå at sykdomsutbrudd vil ta livet av flere. De materalistiske ødeleggelsene er også store. Myra forteller at huset til bestemoren ble knust av et tre under tyfonen. Hun måtte derfor søke ly hos naboen. Til arbeidet etter katastrofen har Myra følgende melding til landets innbyggere:

-Det er kaos, folk har mistet hjemmene sine og mange er drevet på flukt. Dere må stå sammen og hjelpe hverandre. Behold håpet og gi beskjed dersom dere trenger hjelp!

 

Emneord: