Socialdemokratene størst i Danmark

Socialdemokratene ble det største partiet etter lokalvalget i Danmark tirsdag. De konservative har gjort sitt dårligste valg i moderne tid.
Onsdag, 20 november, 2013 - 10:43


Tirsdag ble det avholdt lokalvalg i Danmark. Socialdemokratene endte opp som landets største parti med 29,5 prosent av stemmene. Partiet har sittet i regjering siden 2011, og var spådd en stor nedgang på danske valgmålinger. Likevel ble nedgangen på små 1,1 prosentpoeng. Det liberale partiet Venstre ble landets nest største parti med 26,6 prosents oppslutning.

Valgdeltakelsen var høy, og 72,2 prosent av det danske folket har avlagt sin stemme. Finn alle valgresultatene her.

Danske Rødt overrasker

Den danske versjonen av Rødt, Enhedslisten blir likevel sett på som valgvinneren, og partiet  Det endte opp med 6,9 prosent av stemmene, og hadde en framgang på hele 4,9 prosentpoeng.

Lektor på Journalisthøgskolen i Danmark, Roger Buch, sier til Jyllands-Posten at dette er en av valgets største overrakselser.

- Dette er en kjempefordel for dem fram mot neste folketingsvalg [red. stortingsvalg], det kan likevel bli en bittersøt seier der de konservative partiene har flertall, sier Buch.

De konservative og Socialistisk Folkeparti er valgtaperne

De konservative gjorde i følge Buch sitt dårligste lokalvalg i moderne tid. De endte opp på til sammen 8,6 prosent. Det ser likevel ut som at de klarer å holde på de fleste mandatene og borgermesterpostene sine. Socialistisk Folkeparti, den danske versjonen av SV, sliter. Oppslutningen deres er mindre enn halvparten av det den var i 2009, og de endte opp med små 5,6 prosent.

Det innvandringskritiske Dansk Folkeparti endte opp med 10,1 prosent av stemmene, og er i følge Jyllands-Posten “nok skuffet over valgresultatet”. Foreløpig ligger det likevel an til at partiet kan få borgermesterposten i København, med støtte fra et bedt konservativt flertall. Dette kan komme som en stor overrakelse for mange.

Emneord: