Statoil på verstingliste

Statoil er blant de energiselskapene som forurenser mest i verden. Det viser en ny miljøanalyse som ble publisert uavhengig av miljøkonferansen i Warzawa i går.
Torsdag, 21 november, 2013 - 11:00


Journalen meldte tidligere i dag at klimakonferansen i Warzawa har startet. Ministre, presidenter og ambassadører fra hele verden er samlet for å løse den globale klima- og utslippsproblematikken verdenssamfunnet står overfor. I analysen Climate Changes legges alle utslippsfakta de siste 262 årene på bordet.

For mye for kloden

Den amerikanske klimaforskningsinstitusjonen Climate Accountability Institute (CAI) viser i en ny analyse en oversikt over utslipp av klimagasser fra de største energiselskapene i verden.

Forskningsarbeidet har tatt åtte år, og er basert på statistikk helt tilbake til 1751. NRK skriver at jordkloden klarer å resirkulere omtrent tre gigatonn CO2 i året. CAI har beregnet at det årlige gjennomsnittlige utslippet er på 5,5 gigatonn, som tilsvarer adskillig mye mer.

Energiselskapene står for to tredjedeler av utslippet

I analysen kommer det fram at internasjonale olje-, gass- og kullselskaper står for to tredjedeler av klimautslippene på verdensbasis. På listen over de 90 største utslippsverstingene ligger Statoil, som står for 0,3 prosent av verdens samlede klimagassutslipp de siste 262 årene.

De tre største miljøskurkene er energiselskapene ChevronTexaco, Exxon og BP som tilsammen står for hele 9,2 av klimagassutslippene verden har produsert siden 1751.

Skjulte miljøskurker

Klimaforsker Michael Mann har uttrykt sin frustrasjon til den engelske nyhetsavisen The Guardian.

KlimagassEnergiselskaper står for 2/3 av de globale klimagassutslippene på verdensbasis, Foto: Jenni Nicole / Flickr– Jeg tror muligheten for å finne klare fingeravtrykk på kildene til fremtidige utslipp, kan bli avgjørende. Du kan ikke brenne av fossile brensler uten at resten av verden får vite om det, sier Michael Mann.

Klimaeksperter sier at studien er det mest ambisiøse forsøket så langt på å stille individuelle CO2-produsenter til ansvar, i stedet for regjeringer.

– Denne studien er et viktig skritt fremover i vår forståelse av utviklingen av klimakrisen. Både offentlig og privat sektor må gjøre det som er nødvendig for å stoppe global oppvarming, sa den amerikanske politikeren og miljøaktivisten Al Gore til The Guardian.

– De som er historisk ansvarlig for forurensningen av atmosfæren vår, har en klar forpliktelse til å være en del av løsningen, fortsetter Gore.

Al Gore inspirerte miljløminister

Journalen skrev om klima- og miljøvernministeren vår, Tine Sundtoft, som deltar på Warzawa-konferansen. Sundtofts tale under konferansen kunne minne om Al-Gores visjoner.

- Vi trenger både offentlig og privat støtte, og vi må finne mer ut av hvordan offentlige penger kan utløse privat initiativ. Vi snakker om et offentlig-privat samarbeid i stor skala. Regjeringen må ha politikk og reguleringer som kan utløse private investeringer.

Emneord: