Avdekket korrupsjon i presidentpalasset

Viktor Janukovitsj forsøkte å skjule sine spor da han forlot sin luksuriøse residens. Ødelagte dokumenter ble funnet av en gruppe journalister, som tok på seg å formidle sannheten til folket.
Fredag, 9 mai, 2014 - 10:01

Kvelden fredag 21. februar rømte president Viktor Janukovitsj fra Kiev. Som en kulminasjon av de stadig mer voldelige Maidan-protestene ble han neste dag avsatt av parlamentet som Ukrainas president. Samme dag tok en gruppe journalister seg inn i den overdådige presidentresidensen hans ved bredden av Kievsjøen.

To av disse var Oleg Khomenok og Vlad Lavrov. De jobber til daglig i henholdsvis Internews og Kyivpost – to engelskspråklige publikasjoner som har befunnet seg på frontlinjen under de siste måneders opprør.

– Da vi kom opp dit, oppdaget vi en stor hangar som var tungt bevoktet, forteller Lavrov.

Tusenvis av siderFor å få oversikt ble de tusenvis dokumentene lagt ut på gulvet i båthangaren. Foto: Oleg Khomenok– Vaktene fortalte at det var en mengde våte dokumenter på innsiden, og at de ventet på at påtalemyndigheten skulle komme og beslaglegge dem.

Tre typer dokumenter

Til tross for at vaktene sa det var umulig, tok journalistene seg inn. De oppdaget at disse dokumentene, som apparatet rundt Janukovitsj hadde forsøkt å ødelegge i flukten, bød på et vell av informasjon som beviste at Janukovitsj var korrupt.

– Man kan si at vi fant tre typer dokumenter, sier Lavrov.

– Den første og største delen var dokumenter knyttet til byggingen av presidentresidensen. Her har man dokumentasjon på at venner av Janukovitsj har utført tjenester. Man ser at det i mange tilfeller har blitt betalt uforholdsmessig mye for ting - som for eksempel fem millioner euro for gartnertjenester. I tillegg ser man at det er ikke nødvendigvis de som presidenten har sagt har betalt, som faktisk har tatt regninga.

– Den andre delen er dokumenter knyttet til transaksjoner til veldedige fond etablert av presidenten og mennesker rundt ham. Den tredje delen er dokumentasjon av noen veldig mistenkelige pengeoverføringer. Alt dette er beviser på både hvitvasking og bestikkelser, hevder han.

Offentliggjøring er prioritet

For journalistene som hadde gått inn i presidentresidensen, var det helt klart hva de måtte gjøre med disse funnene.

– Prioriteten er å gjøre informasjonen tilgjengelig for alle. Akkurat nå avhenger så mye av hva allmennheten vil lære av dette, sier Khomenok.

Etter at de hadde tatt seg inn i hangaren, sa journalistene til vaktene at det ikke kom på tale at dokumentene bare skulle ligge der urørt.

– Vi sa at fram til vi hadde fått reddet, tørket, undersøkt, studert og postet dem på Internett, skulle ikke påtalemyndigheten få dem, forteller Lavrov.

– Og det var sånn det hele startet. Den neste drøye uka jobbet vi døgnet rundt i presidentresidensen, med å restaurere og publisere dokumentene online.

PirkearbeidMed pinsett måtte de våte dokumentene skilles fra hverandre. Foto: Oleg KhomenokMed pinsett

Det var ingen liten oppgave de hadde seg fore.

– Det var cirka 24 000 våte sider som måtte reddes – og dette innen 72 timer, ellers ville de bli permanent ødelagt, forteller Khomenok.

– Vi kalte inn rundt 50 frivillige, som satt med pinsett og skilte arkene. Deretter tørket vi dem i badstuen til gjestehuset til Janukovytsj, hvor blant andre Vladimir Putin har feriert.

Dokumentene ble så scannet, og i løpet av det første døgnet hadde de fått publisert 500 dokumenter på yanukovychleaks.org – nettsiden som ble opprettet for nettopp dette arbeidet.

MakulertJournalistene fant 50 sekker fylt opp med makulerte dokumenter i Janukovytsjs presidentresidens. Foto: Oleg Khomenok– Og mens vi jobbet med disse dokumentene fra hangaren, oppdaget vi også en stor mengde dokumenter i administrasjonsbygget, i tillegg til 50 søppelposer med makulerte dokumenter, sier Khomenok.

Han forteller at de har tatt i bruk en spesiell programvare som kan lese de makulerte papirstripene mot et kontrastpapir, og deretter pusle dem sammen.

– Fram til nå har vi publisert titusenvis av sider, som er tilgjengelig for hvem som helst. Og en gruppe på rundt 15 reportere har startet å gjøre grundige undersøkelser basert på disse dokumentene.

Signal om endring

Khomenok og Lavrov forteller at de faktisk fikk på plass en avtale med påtalemyndighetene om at journalistene først får arbeide med dokumentene, for deretter å gi dem videre. De er klar over at dette er en helt unik situasjon, og de håper at det signaliserer endring.

HettJournalistene gikk pragmatisk til verks, og brukte blant annet badstua i gjestehuset til å tørke dokumenter. Foto: Oleg Khomenok– Et av problemene mediene i Ukraina hadde under Janukovitsj, var at man kunne rapportere om all mulig slags korrupsjon og kriminalitet, men ingenting skjedde. Men etter at vi fant dokumentene, har påtalemyndighetene vist interesse, og flere etterforskninger er satt i sving, sier Khomenok.

– Og når disse dokumentene er offentliggjort, fortsetter Lavrov, – kan publikum i bunn og grunn kontrollere etterforskningen. De kan ettergå at Janukovitsj blir tiltalt for det han skal, og at det er korrekte tiltaler, som verken er latterlige eller partiske.

– Jeg tror vi beveger oss, med små skritt, mot et sted hvor myndighetene faktisk reagerer når det publiseres historier om korrupsjon og maktmisbruk, sier Khomenok.

De håper begge at opprettelsen av Yanukovychleaks vil fungere som et varsku både til den nåværende regjeringen og framtidens regjeringer.

– Jeg håper de skjønner at selv under det totalitære regimet Janukovitsj klarte å etablere, har det overlevd dokumenter og beviser imot dem, til tross for at de prøvde å ødelegge dem. Så jeg håper at dette vil fungere som en slags advarsel for framtiden, at informasjonen kommer fram i lyset, uansett hvor hardt man prøver å skjule den.

Ikke verre for journalister

Under Janukovitsjs regime var det et slags lokk over mediene, og det var som journalist vanskelig å formidle den informasjonen som man anså som viktig. Men den situasjonen er nå vendt fullstendig på hodet.

PuslespillEn frivillig legger opp makulerte dokumenter før de skal scannes og forhåpentligvis settes sammen av et dataprogram. Foto: Oleg Khomenok– Akkurat nå har vi fullstendig pressefrihet. Men tidligere har vi måttet kjempe for å kunne rapportere slik vi har ønsket, sier Lavrov.

Og selv om situasjonen i Ukraina er svært voldelig akkurat nå, tar både han og Khomenok ting med fatning. De føler seg ikke spesielt utsatte fordi de er journalister.

– For det første må jeg si at det er en stor tid for journalister akkurat nå. For journalister kommer fare og risiko med jobben, og man lærer seg å takle det. Så jeg ville ikke overdramatisert situasjonen, sier Lavrov.

– Når det er sagt, har de siste tids hendelser vært ekstreme. Men det har vært farlig og skummelt for alle. For aktivister, for journalister, for vanlige mennesker – fordi det er skyting i gatene. Så jeg tror ikke det har vært verre for journalister enn for andre.

 

Ukraina er i en særdeles kritisk fase akkurat nå. Se hva Oleg Khomenok og Vlad Lavrov tenker om landets framtid:

Se også Oleg Khomenok og Vlad Lavrov under årets SKUP-konferanse i Tønsberg.