Forvist fra hjemlandet

Som ung journaliststudent visste ikke Inna Shevchenko hva feminisme var. I dag har hun flyktet fra Ukraina på grunn av feministisk aktivisme.
Fredag, 9 mai, 2014 - 10:01

– Ukraina er et av de mest kjønnsdiskriminerende landene i Europa. Som unge jenter visste vi ikke hva feminisme var. Men vi var lei av å gå fra hjemmet til skolen og bli tatt på, ropt etter og trakkasert, forteller Inna Shevchenko under filmfestivalen Human Rights Human Wrongs i februar.

Fattige, uutdannede og vakre kvinner

Inna Shevchenko er mest kjent som toppløs aktivist i feministgruppa Femen. Gruppa startet hun og to andre ukrainske kvinner for fem år siden. De ville kjempe mot seksuell trakassering og landets gigantiske sex-industri.

– Fortsatt opplever jeg at folk som ikke vet hva jeg gjør, umiddelbart tror jeg er prostituert når jeg forteller at jeg er fra Ukraina, forteller hun.

Unge ukrainske jenter drømmer om utdanning og jobb, men innser at jobbmulighetene er begrenset til tjenerarbeid.

– Du kan bli sekretær, servitør, prostituert. Sex-industrien spiser opp skjebnene til unge jenter. Ukraina er et land for fattige, uutdannede og vakre kvinner - en stor attraksjon for businessmenn rundt om i verden.

Mistet jobben som journalist

Selv om Femen er mest kjent for sine toppløse aksjoner, hadde de klassiske demonstrasjoner i begynnelsen. De sto i gatene, gikk i tog, ropte og skrek.

– Vi ble fullstendig oversett, forteller Shevchenko.

– Vi forstod at vi måtte være mer radikale. Toppløse aksjoner var en måte å tvinge folk til å se og tvinge folk til å høre etter. Plutselig arresterte og slo myndighetene oss. Vi så det som et bevis på at vi begynte å bli farlige for dem.

Provokasjonen fortsatte. I desember 2010 ble hun arrestert for å ta del i en protest. Dette gjorde at hun ble oppsagt fra jobben ved ordførerens pressekontor i Kiev. To år senere provoserte hun tidligere president Victor Janukovitsj da hun sagde ned et hellig kors i en protest. Hun måtte flykte fra landet og fikk politisk asyl i Frankrike.

– Femen var en av de første politiske gruppene som ble forfulgt i Ukraina. Vi følte på hva som senere kom til å skje. På den tiden var det ikke mange som forutså diktaturet, men nå lider manger på grunn av det, sier hun.

Avhengig av fiender

Selv om Shevchenko måtte flykte, fortsetter hun aktivismen i Femen. Rundt i Europa kan de gjøre opprør mot diktatur og svake politikere. Men her er det vanskeligere for ukrainske myndigheter å stoppe dem.

– For eksempel angrep vi Putin da han var på besøk i Tyskland. Han ble irritert og provosert, men han kunne ikke gjøre noe, forteller hun.

– Hvilke reaksjoner får dere?

– Noen viser oss støtte, andre forsøker å brenne kontorene våre ned. Men det er jo det kampen handler om. Hvorfor kjempe hvis du ikke har noe å kjempe for? Jeg er glad for at vi er forhatt av ekstremister, høyreorienterte og religiøst fanatiske mennesker. Det betyr at vi har fiender, avslutter hun.

 

Hør Shevchenko fortelle om frihet og fremtid: