– Journalistene vil ta risikoen

Ukrainske journalister vil heller ha større frihet og ta risikoen, enn å få statlig beskyttelse, ifølge ambassadør Yurii Onischenko.
Torsdag, 15 mai, 2014 - 11:45

Pressefriheten i Ukraina har i mange år vært kategorisert som delvis fri, men i 2014 benevnes den som ufri ifølge Freedom House. Grunnen er at det har vært en enorm økning i episoder av brutal behandling av journalister i Ukraina, spesielt under Maidan-opprørene.

Frihet foran sikkerhet

Yurii Onischenko, Ukrainas ambassadør til Norge, mener at hvor farlig det er å være journalist i Ukraina avhenger av hva de dekker, og hvor forsiktige de er. Journalister fikk blant annet tilbud om å ha med seg sikkerhetsvakter når de skulle ut på jobb i risikofylte områder.

AmbassadørYurii Onischenko er Ukrainas ambassadør til Norge. Foto: Karine Lindholm Liland–  De fleste journalistene ville ikke ha mer beskyttelse, da de følte at det ga dem mindre frihet. Da ville de heller ta risikoen, sier Onischenko.

I perioden januar til mars i år ble 196 journalister angrepet i Ukraina.

Alexander Yaroshenko, en ukrainsk journalist, ble angrepet i sitt eget hjem, i nærheten av Odessa, natt til 11. mai. Maskerte menn slo han og anklagde han for ikke å like Putin. Han greide å rømme og beskrev angrepet som et mordforsøk.

“Vanskelig situasjon”

En annen grunn til at Freedom House kategoriserer Ukraina som ufri er at flere av de store mediehusene, som tidligere var uavhengige, har skiftet eiere.

På Reportere uten grensers World Press Freedom Index fra 2014 kommer Ukraina på 127. plass av 180, bare én plass ned fra i fjor. World Press Freedom Index kategoriserer situasjonen for pressefriheten i Ukraina som vanskelig, men ikke som veldig alvorlig. Til sammenligning virker nedrykket på pressefrihetsundersøkelsen til Freedom House ganske dramatisk.

Johann Bihr er har ansvar for Øst-Europa og Sentral-Asia i Reportere uten grenser. Han mener at det ikke bare er sikkerheten som er problemet.

– Det er et stort problem med uavhengigheten til pressen i Ukraina, så det er ikke så rart at de kommer dårlig ut på pressefrihetsundersøkelsene, sier Bihr.