Korrupsjon truer Ukraina

Korrupsjon er et stort problem i Ukraina. Journalister jobber nå for å avsløre politikere.
Torsdag, 15 mai, 2014 - 11:45

Sergei Leschenko jobber som journalist ved Ukrayinska Pravda, og har i flere år etterforsket korrupsjon i Ukraina. Han avslørte blant annet mistenkeligheter tilknyttet Viktor Janukovitsjs overdådige palass, Mezhyriya.

-Vi prøver å bygge et bedre samfunn i Ukraina, og korrupsjon er et stort problem. Det finnes blant den politiske eliten i dag, og dette er det viktig å informere det ukrainske folket om.

Må kontrollere politikerne

Leschenko har undersøkt korrupsjon i Ukraina siden 2000, da Pravdas redaktør, Georgiy Gongadze, ble drept av tre tidligere politimenn. Han arbeidet da med korrupsjon blant ukrainske myndigheter. Leschenko følger i sporene etter avisens grunnlegger.

- Befolkningen i Ukraina er ikke klar over omfanget av korrupsjonen. Mange i regjeringen er kun opptatt av egen personlig vinning, så journalister må kontrollere dem. Samtidig må vi være kritiske også mot opposisjonen, siden de er et produkt av det samme politiske systemet.

Ødeleggende

Ukrainas ambassadør til Norge, Yurii Onischenko, mener korrupsjon hindrer utvikling.

-Politikerne må skjønne at korrupsjon ødelegger for Ukraina. Vi jobber med å utvide vårt antikorrupsjonsbyrå, og få mer åpenhet rundt den politiske prosessen. Uavhengige journalister er også viktige siden de kan informere folket.

Korrupsjon minsker økonomisk, sosial og politisk ekspansasjon. Problemet må løses hvis tilstanden skal bli bedre i fremtiden, mener ambassadøren.