Pressefriheten kan bli verre med ny regjering

Nasjonalistpartiet BJP har vunnet valget i India. Mange frykter for pressefrihetens kår når Nerandra Modi nå skal styre verdens største demokrati.
Fredag, 9 mai, 2014 - 14:48

Siden 1947 har India stort sett vært styrt av Kongresspartiet, i år ser partiet  Bharatiya Janata Party (BJP) ut til å ta en brakseier når de siste stemmene telles opp.

– Vi erkjenner nederlaget og er klare til å sitte i opposisjon, sier Kongresspartiets talsmann Rajeev Shuckla til The Times of India.

– Modi lovet folket månen og stjernene. De kjøpte den drømmen, la han til.

Det indiske folk forventer både positive og negative endringer som følge av det historiske politiske skiftet. Indias muslimer er blant dem som frykter Modis politikk.

Frykter BJPs nasjonalisme

Sudha Ramachandraran er frilansjournalist og har jobbet for nettstedet Kulturstudier ved Høgskolen i Oslo og Akershus. Hun understreker at det er mye positivt å si om framgangen til demokratiet i India, og at det er respekt for frie valg.

Likevel er hun bekymret over hva som vil skje med pressefriheten etter valget, og føler vinnerpartiet BJP viser stor intoleranse for kritikk av sine meninger.

Ramachandraran er redd BJPs nasjonalisme vil påvirke pressefriheten negativt etter valget.

– At  BJP får makten i India kan føre tiil at pressefriheten og ytringsfriheten kommer i fare, i tillegg til at mange andre rettigheter vil bli svekket. Partiet kan eksempelvis anklage deg for å være antinasjonalist eller propakistansk hvis du skriver noe kritisk om India, eller noe positivt om Pakistan. Dette kan være med på å minske ytringsfriheten vår, sier hun.

Ramachandraran presiserer at hun heller ikke har stor tro på de andre partiene, men at det handler om i hvilken grad de er en trussel for pressefriheten. Hun har observert en generelt strengere internettkontroll gjennom de siste årene, og frykter at den blir enda verre med tiden.

– Styresmaktene mener løsningen på hatefulle ytringer på internett er å stenge ulike servere eller internettsider, og det er svært urovekkende. Jeg frykter at dette kun vil øke med årene, avslutter hun.

FavorittNarendra Modi er populær, men kan skade pressefriheten i India. Foto: Flickr.com

- Han ødelegger pressefriheten hver gang han får sjansen

Påstandene til Ramachandraran støttes av flere andre, som har utrykt sin bekymring for Modis holdning til presse- og ytringsfrihet.

Den britiske journalisten Sunny Hundal har indiske aner og skriver mye om Asia-problematikk. Han skriver i en kronikk på nettsidene til CNN at han mener statsministerkandidaten Nerandra Modis politikk truer India på flere måter, deriblant landets pressefrihet.

– Kommentarer gjort av hans viktigste allierte i valgkampen indikerer at Modis regjering vil være mye mindre tolerant for kritikk, mer fiendtlig mot pressefriheten, og ytterligere polarisere landets religiøse motsetninger, skriver han.

Politisk talsmann for Kongresspartiet, Kapil Sibal, kom med krass kritikk mot Modi under en pressekonferanse tidligere i mai. Han mente Modis periode (2001 til i dag) som borgermester i staten Gujarat har ført til den mest intolerante staten i India noen sinne.

– Hvis muligheten byr seg, krenker Modi pressefriheten både muntlig og skriftlig. Han ødelegger pressefriheten hver gang han får sjansen, sa Sibal.