Pro-russiske journalister tatt med spionutstyr

– Det er legitimt for ukrainske myndigheter å lete etter spioner i landet gitt dagens situasjon, sier Johann Bihr i Reportere uten grenser. Men han tar avstand fra at to russiske journalister nylig ble deportert.
Fredag, 9 mai, 2014 - 10:01

25. april ble to journalister knyttet til russiske LifeNews arrestert og deportert fra Ukraina. Ukrainske myndigheter begrunner utvisningen med at journalistene ble oppfattet som en trussel mot landets sikkerhet og integritet.

Dette skjedde etter at bevæpnede styrker med masker og uten identifikasjonspapirer brøt seg inn i huset som journalistene oppholdt seg i, melder LifeNews. De la kameramannen i bakken, og beslagla teknisk utstyr og mobiltelefoner.

Reportere uten grenser tar sterk avstand fra utvisningen av flere russiske journalister de siste månedene, inkludert Julia Shustraya og Mikhail Rudovkin fra LifeNews. Disse ble arrestert av ukrainske sikkerhetsstyrker i Donetsk, og eskortert til den russiske grensen.

Tatt med skjulte kameraer

Ambassadør Yurii Onischenko. Foto: Karine Lindholm Liland

Ukrainas ambassadør til Norge, Yurii Onischenko, er overbevist om at de to russiske journalistene, samt en hviterussisk journalist ved navn Stepan Chirch, er spioner for Russland. Han er heller ikke i tvil om at det finnes flere spioner i landet som utgir seg for å være journalister.

Onischenko mener at utstyret de tre journalistene hadde med seg inn i landet, var alt for avansert for vanlige journalister. Hviterusseren Chirch ble tatt med briller med innebygget skjult kamera, og holdes i landet av myndighetene med begrenset frihet. Han ble i utgangspunktet arrestert for brudd på Ukrainas lovgivning om ulovlig bruk av teknisk utstyr som kan ta hemmelige opptak.

De to russiske journalistene fra LifeNews hadde ifølge Onischenko skjulte kameraer i det tekniske utstyret sitt og ble derfor utvist fra landet.

Sannsynligvis spioner i landet

Johann Bihr, leder for Reportere uten grenser i Øst-Europa og Sentral-Asia, sier at det ikke er usannsynlig at det oppholder seg spioner i Ukraina, da dagens situasjon kan omtales som en uoffisiel krig. Men om de tre nevnte journalistene er spioner eller ikke, vet han ikke.

– Chirch er ikke lenger tiltalt for spionasje, sier Bihr.

– Men han holdes i landet med begrenser frihet for brudd på loven om ulovlig bruk av utstyr som kan ta hemmelige opptak.

Shustraya og Rudovkin ble verken tiltalt for spionasje eller bruk av ulovlig utstyr.

– Dersom anklagene om spionasje hadde kunnet bevises, ville russerne ikke blitt utvist, men heller tiltalt og arrestert, sier Bihr.

Bihr sier videre at det er legitimt for myndighetene i Ukraina å være på utkikk etter spioner, spesielt slik som situasjonen er nå. Men han synes det er synd at journalister alt for ofte blir anklaget for spionasje, til tross for at det som regel ikke er noe hold i anklagene. 

Risikabelt å være journalist

Situasjonen til journalister i Ukraina er en alvorlig bekymring for Reportere uten grenser. Flere og flere journalister meldes bortført i områder kontrollert av pro-russiske grupperinger. I Sloviansk har 19 journalister blitt bortført siden 1. april, og minst to holdes fortsatt. Tre journalister er savnet, og har ikke blitt hørt fra siden 16. april.

– Målet er å bygge opp en beholdning av gisler, og å skremme andre journalister fra å utføre arbeidet sitt, sier Bihr.