Selvsensur er en del av arbeidshverdagen

Kritiske journalister i India har en arbeidshverdag bestående av trusler om vold fra utsiden, og trusler om oppsigelse fra innsiden.
Tirsdag, 20 mai, 2014 - 09:06

Den indiske journalisten Sudha Ramachandran dekker hovedsakelig politisk utvikling og sikkerhetsspørsmål i Sør-Asia, og forteller at man konstant frykter for egen sikkerhet om man arbeider i et konfliktområde.

Hun vet hva hun snakker om: Da hun i 1997 dekket konfliktområder i Sri Lanka, opplevde hun at politiet ransaket hotellrommet hennes, konfiskerte bilder hun hadde tatt, for siden å avhøre henne i flere timer om påståtte forbindelser til Tamiltigrene.

Ransakingen skjedde til tross for at hun var klarert av Sri Lankas forsvarsdepartement for å utføre journalistisk arbeid på den militærkontrollerte Jaffnahalvøya. Ramachandran følte seg truet, og fryktet for sin egen sikkerhet som følge av dette.

Ytringsfriheten er truet

Selv om trusselen er klart størst i konfliktområder, kan man også bli utsatt for trusler ellers i landet. Dette kan bli utført av politiske motstandere, ekstremister eller kritikere som mener journalistenes arbeid ødelegger for deres interesser.

– På denne måten er ytringsfriheten stadig truet, sier Ramachandran.

Hun forteller også om mer lavmælte trusler som man kan oppleve på arbeidsplassen. Det er ikke sjeldent at politikere eller politiske parti har bestukket aviser. Ramachandran mener dette fører til at flere redaksjoner og journalister bedriver selvsensur. Ikke fordi de frykter for livet, men fordi de frykter å miste jobben.

Mediene må ta grep

For å komme denne ukulturen til livs, mener Ramachandran at mediene selv, journalister og redaktører, i større grad må få kontroll over hva som skal publiseres. Det ville ikke være riktig om myndighetene skulle regulere, ettersom de har egne interesser å beskytte.

 

Hør invervju med Sudha Ramachandran her: