Voldsom økning i drepte journalister i fjor

Oversikten over antall drepte journalister i India for 2013 varierer mellom de ulike organisasjonene. Felles for dem er imidlertid en stor økning fra året før.
Fredag, 9 mai, 2014 - 13:34

Den årlige undersøkelsen “Death Watch” fra organisasjonen International Press Institute (IPI) og oversikten fra Reportere uten grenser (Rug) viser at India ble en av verstingene når det gjelder drepte journalister i 2013.

India, som kom på tredjeplass over land med flest drepte journalister i fjor på listen til IPI, ble kun forbigått av Syria (16) og Irak og Filipinene (13). Listen omfatter alle journalister og mediepersonell som ble drept under arbeid, i tillegg til de som ble drept i forbindelse med at de var journalister.

Vi har valgt å vise den oversikten over drepte journalister Rug har listet opp på sine sider. Denne listen omfatter kun de tilfellene av drepte journalister hvor motivet for drapet klart kan knyttet til deres arbeid. De har ikke tatt med de tilfellene hvor motivet ennå ikke er klart.

Disse journalistene mistet livet:

SAI REDDY                                       

6. desember ble journalist Sai Reddy slått og knivstukket ihjel på vei bort fra et marked i byen Basaguda i det urolige Bastardistriktet i staten Chhattisgarh. Reddy pådro seg alvorlige hode- og nakkeskader, og døde på vei til sykehuset. Gjerningsmennene flyktet fra stedet.

Sai Reddy var rundt 50 år gammel, og jobbet for den hindispråklige avisa Deshbandhu. Han dekket lokale områder som helse, utdanning og korrupsjon, og han kritiserte ofte myndighetene. Reddy hadde også jobbet med konfliktene rundt naxalitter og maoister i rundt 20 år, og var ansett som en veteran blant sine journalistkolleger.

Angrepet på Reddy ble trolig utført av maoister, etter år med trusler og skremmende episoder. Han opplevde for eksempel at huset hans ble satt fyr på. Maoistene har tilstått drapet på Reddy, men hevder det var en misforståelse

RAJESH VERMA

7. september ble journalist Rajesh Verma skutt i brystet og drept nær politistasjonen i Kotwali, da han dekket opptøyene mellom to grupper i Muzaffarnagar distriktet i staten Uttar Pradesh. Gjerningsmennene flyktet fra stedet.

Verma var i førtiårene og hadde jobbet deltid for TV-stasjonen IBN 7 som reporter og kameramann i fem år. Venner beskrev ham som hardtarbeidende, og med en stor driv og lidenskap for nyhetsarbeidet. Han skrev mest om politikk og kriminalitet.

Gjerningspersonene er ukjente.

ISRAR

7. september ble fotografen Israr slått i hjel i Thana Sikhana-området i landsbyen Sekeda, av en gruppe mennesker på vei tilbake fra demonstrasjonsmøtet i Naglabadhod. Samme opptøyer i samme distrikt som også tok livet av journalist Rajesh Verma.

Israr var ansatt som fotograf av det lokale politiet for å dekke opptøyene mellom to grupper i Muzaffarnagar distriktet i staten Uttar Pradesh. Han har ikke blitt identifisert med mer enn fornavnet i både indiske og internasjonale medier.

Gjerningspersonene er ukjente.

RAKESH SHARMA

23. august ble reporter Rakesh Sharma skutt og drept av uidentifiserte motorsyklister i byen Bakewar i staten Uttar Pradesh. Han skal ha forlatt hjemmet etter en telefonsamtale med en ukjent person.

Sharma var i femtiårene, og jobbet for den hindispråklige avisa Dainik Aaj. Han var en regional mediepersonlighet.

Lokale journalister mener Sharma var et mål for en lokal gamblingmafia, etter han hadde publisert en kritisk reportasje om illegal gambling.

Gjerningspersonene er ukjente.

NARENDRA DABHOLKAR

20. august ble redaktør Narendra Dabholkar skutt og drept av to uidentifiserte motorsyklister, i byen Pune i staten Maharashtra. Dabholkar ble skutt i nakke og rygg, og gjerningsmennene flyktet fra stedet.

Dabholkar var i slutten av sekstiårene, og redaktør for ukemagasinet Sadhana, som skriver om vitenskapelige og rasjonelle idéer om politikk og religion. Sadhana publiserte ofte artikler om sensitive emner som selvmord, slum og ideologien bak Naxalittbevegelsen.

Dødsfallet kom dager etter at myndighetene i Maharashtra sa de ville introdusere en kontroversiell anti-overtroisk traktat. Dabholkar hadde brukt flere år på kjempe frem lovgivning som ville forby uredelig overtroisk praksis og svart magi. Han grunnla også the Maharashtra Andhashraddha Nirmoolan Samiti (Committee for Eradication of Blind Faith), en gruppe som fremmet en ny sosial reform I India.

Badholkar skal i følge sønnen ha mottatt trusler dager før drapet. Gjerningspersonene er ukjente.

SUJIT BHATTACHARYA

19. mai ble Sujit Bhattacharya knivstukket og drept av to ukjente, maskerte inntrengere i byen Agartala i staten Tripura. Bhattacharya ble knivstukket opptil flere ganger i det inntrengerne var på vei ut av bygningen, og døde på vei til sykehuset.

Bhattacharya var i trettiårene, og ansatt som faktaleser ved den bengalispråklige avisen.

Gjerningspersonene er ukjente.

RANJIT CHOUDHARY

19. mai ble Ranjit Choudhary knivstukket og drept av de samme gjerningsmennene som drepte Sujit Bhattacharya. Trolig var mennene på vei opp til redaktør og eier Sushil Choudhurys kontor, og Choudhary ble antatt å være redaktøren.

Ranjit Choudhary var i slutten av femtiårene, og ansatt som daglig leder for avisa.

Bijay Nag, en av politioffiserene med ansvar for Vest-Agartala politistasjon beskrev Sushil Choudhury som en meget aggresiv redaktør, og at det er fullt mulig at han hadde personlige fiender. Sushil Chowdhury ble arrestert i forbindelese med drapene på sine tre ansatte. Han befant seg på samme område som ofrene da drapene fant sted, men hevder å ikke ha sett noe.

Gjerningspersonene er ukjente.

NEMI CHAND JAIN

13. februar ble Nemi Chand Jain funnet med halsen skåret over, i South Bastar-området i staten Chattisgarh. Dagen før hadde han besøkt et marked i landsbyen Nama, men aldri kommet hjem igjen. Det ble funnet en lapp festet til Jains lik som anklaget ham for å være politiinformant.

Jain var i førtiårene og hadde jobbet som frilansjournalist i over 20 år. Han hadde dekket mange saker der politiet hadde kommet med falske anklager mot landsbybeboere.

En uke etter Jains død, skrev blogger Kamal Shukla at han ikke trodde Jain hadde vært politiinformant, men at hans sosiale aktivisme kan ha forårsaket drapet. En uke før drapet hadde Jain hjulpet til med å frigjøre en person som skal ha vært holdt fanget av maoistene, og politiet linket drapet opp mot dem.

45 dager etter drapet tok maoistene på seg ansvaret og beklaget. Gjerningspersonene er likevel fortsatt ukjente.