Myanmar

Ambassadøren ønsker sensur av nettet

Myanmar har ingen offentlighetslov, og landets ambassadør vil ha delvis sensur av internett. Det kan bli en farlig cocktail.
Mandag, 9 mai, 2016 - 15:13

Myanmars ambassadør til Norge, Daw Maw Maw, er klar over at landet ikke har en lov som gir folket rett til informasjon.

– Har dere en informasjonslov?

– Ikke meg bekjent. Jeg tror det står skrevet om det i Grunnloven, men dette trenger å bli utdypet ytterligere.

Ambassadøren etterlyser en informasjonslov, men er kritisk til at folket skal kunne få tilgang til alt på nettet. Hun mener det er et problem at landet har blitt så liberalisert på internettfronten, fordi det deles så mye hat på nettet.

– Mener du at deler av internettet burde sensureres?

– Til en viss grad, ja.

Audun Aagre som er daglig leder i Den norske burmakomité, mener sensur av nettet vil være uklokt.

– Hatretorikk på internett er helt klart et problem i et land som har gått fra full sensur til full åpning i sosiale medier, hvor nasjonalister forsøker å sette dagsordenen. Allikevel er det bedre å eksponere motsetningene enn å late som de ikke eksisterer.

Skårer lavt på pressefrihet

Ifølge Reportere Uten Grensers årlige pressefrihetsindeks kommer Myanmar på 143. plass av 180 land. Aagre mener den dårlige plasseringen skyldes en salig miks av selvsensur, trusler og eierskap i mediene. Samtidig peker han på tilbakehold av informasjon som den største årsaken.

– Mediene vet ofte ikke hvem de skal snakke med, hvis de har en sak. De vet ikke hvem som skal svare på tiltale. Her står Nation League of Democracys (NDL) regjering foran en bratt læringskurve, forteller lederen for burmakomiteen.

Politikere har fått munnkurvParlamentetI disse lokalene slipper ikke alltid pressen inn. Enkelte møter i parlamentet holdes hemmelig ifølge Myanmar Times. Foto: Htoo Tay Zar.

Den engelskspråklige avisen Myanmar Times skrev i forbindelse med Pressefrihetens dag 3. mai, at medieorganisasjoner oppfordret myndighetene til å innføre en offentlighetslov. Den nye regjeringen har blitt sterkt kritisert for manglende kommunikasjon med pressen i løpet av sin første måned i parlamentet.

Dette skyldes først og fremst at medlemmer av Aung san Suu Kyis regjeringsparti NDL har fått munnkurv, og at deler av parlamentet er lukket for journalister. Regelen som forbyr medlemmer å uttale seg om politikk, har på folkemunne fått tilnavnet “jernregelen”.

Etterlyser offentlighetslov

Styreleder i Myanmars journalistlag (Myanmar Journalist Association) og grunnlegger av avisen Myanmar Freedom Daily, U Thiha Saw, er en av flere som har uttrykt skepsis over pressefriheten i landet. U Thiha SawGrunnleggeren av Myanmar Freedom Daily engasjerer seg i kampen for pressefrihet og informasjonsfrihet. Foto: East-West Center/Flickr.com.

– Jeg håper regjeringen innfører en offentlighetslov slik at vi får sterke og uavhengige medier, fortalte U Thiha Saw til Myanmar Times forrige uke.

Myanmar er et av verdens minst åpne land. Det skyldes i stor grad at informasjon om politiske prosesser og beslutninger skjules for folket.

Myanmars informasjonsminister har lovet å forbedre pressefriheten i landet.

– Hvert departement skal ansette en talsmann som skal gjøre all informasjon offentlig, sa ministeren under en seremoni på Pressefrihetens dag.

Reserverer seg for kontakt

Journalen har forsøkt å komme i kontakt med myndighetene og de politiske partiene, uten hell. Ingen av de lokale redaksjonene Journalen har vært i kontakt med, har kontaktinformasjon til regjeringen. De bekrefter hvor vanskelig det er å oppnå kontakt.

Truls Lie, redaktør i Ny Tid, og Kristoffer Rønneberg, korrespondent for Aftenposten og forfatter av boken Veien til Mandalay, har begge god kjennskap til Myanmar. En ting er de enige om, og det er at veien inn i byråkratiet er særdeles vanskelig.

– Det er nærmest umulig å komme i kontakt med myndighetene, men det har løsnet litt opp med den nye regjeringen, sier Lie.