Musikeren Erlend Bratland, Stabæk Fotballs sportslig leder Inge André Olsen, dragartisten Terje Schröder og kaptein Morten Skjønsberg står sammen i klubbens nye kampanje. Foto: Atle Johnsen.

Ønsker økt åpenhet i herrefotballen

Stabæk Fotball tar nå et oppgjør med homofobien med egen Pride-parade.
Tirsdag, 18 oktober, 2016 - 14:40

Til tross for mye fokus på homofiles rettigheter i det norske samfunnet, eksisterer det fortsatt mye homofobi i herrefotballen. Før hjemmekampen lørdag 22. oktober gjennomfører Stabæk Fotball en parade som skal belyse problemene med homohets på norske arenaer.

- Dette ligger i Stabæks verdier som fotballklubb. Vi har vært en annerledes klubb i norsk toppfotball i flere år, og verdsetter åpenhet og inkludering, svarer Olsen på spørsmål om hvorfor dette prosjektet har blitt igangsatt.

At toppfotballen på herresiden er en av de siste høyborgene med tanke homofobi i Norge er et faktum, og sportslig leder i Stabæk, Inge André Olsen, mener at toppklubbene nå er nødt til å ta ansvar. Paraden kalt “Stabæk Pride” er et samarbeid med FRI - Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold.

Tidligere har flere norske toppklubber involvert seg i vellykkede kampanjer som “Gi rasisme rødt kort” og “MOT”. Disse kampanjene har gjort at norske klubber har blitt sett på som forkjempere i arbeidet mot rasisme og mobbing. Allikevel har ikke debatten om åpenhet rundt forskjellige kjønn og seksuelle legninger blitt tatt skikkelig på alvor i herrefotballen.

- Vår mening er at dette er en kamp som er viktigere enn de som kun handler om tre poeng. Jeg tenker at vi er nødt til å belyse dette for å kunne bli ferdig med det. Som klubb ønsker vi å inkludere alle, og har ikke råd til å miste noen spillere grunnet slik ukultur. At dette fortsatt er et stort problem i 2016 må vi ta på alvor, sier Olsen. 

Sikter mot framtidig samarbeid

Leder i FRI, Invild Endestad er positiv til initativet som har kommet fra Bærumsklubben.

- Vi har jobbet i mange år for å få toppfotballen på banen, men det har tatt tid og ikke lyktes i noen særlig grad. Det eksisterer fortsatt mye homohets på norske baner, og det er ingen åpne spillere i Tippeligaen. Vi ønsker aktive forbilder som viser at homofobi hverken hører hjemme i garderoben, på tribunen eller på banen, sier Endestad.

Markeringen på lørdag er bare starten på et lengre samarbeid mellom FRI og Stabæk Fotball. Planen er å igangsette et program i klubben som har oppstart tidlig i 2017. Meningen er å tilføre kompetanse til trenere og ledere i klubben.

- Dette er starten på en større prosess hvor vi skal være med på å øke kompetansen rundt seksuell orientering i Stabæk Fotball. Samtidig håper vi at Stabæk kan være en foregangsklubb når det kommer til åpenhet rundt temaet, forteller Endestad. 

 


Leder i FRI, Ingvild Endestad har lenge ønsket fokus på homofobi i herrefotballen.Foto: Mario Calvo/FRI

Har tidligere generert debatt

Inge André Olsen legger til at han ikke bare ønsker at de andre norske toppklubbene skal ta tak i sitt samfunnsansvar, men forventer også at fotballforbundet kommer på banen før eller siden. Opp gjennom årene har også de støttet en rekke kampanjer, men kom i konflkt i mai 2015, da de ikke tillot at Brann ville bruke homoflagg på en hjemmekamp på Brann Stadion.

- Alle tilbakemeldingene jeg har fått har vært positive. Dette handler tross alt om å skape identitet, åpenhet og inkludering.

Olsen sier også at han ikke frykter negativt fokus eller kritikk. 

- Det er viktig at noen tar et standpunkt i slike saker. Dette er vårt prosjekt og vi gjennomfører det slik vi ønsker. For oss handler dette uansett om å skape kunnskap og synliggjøring, ikke debatt, sier Olsen. 

Støtte fra supporterne

I forkant av paraden fra Bekkestua til Nadderud Stadion skal supportersjef Gjermund Skaar lede en samtale om emnet. De som deltar er den sportslige lederen Inge André Olsen og Ingvild Endestad, men også den tidligere toppspilleren Thomas Berling. Han er til nå den eneste mannlige toppspilleren som har stått fram som homofil.

- Vi synes det er kjempebra at fotballklubben viser samfunnsengasjement og ansvar i denne saken. På arenaen ønsker vi fotball i fokus, og ikke for mye politikk. Uansett ønsker vi slike initiativ utenfor stadion hjertelig velkommen, sier Skaar som synes det er viktig at hele klubben støtter opp under kampanjen.

- Morten Morisbak Skjønsberg er med på dette som kaptein, og representerer da spillerne. Stabæk Support synes det er riktig at klubben som helhet stiller seg bak prosjektet, sier Skaar.

 


I følge både administrasjonen og supporterne er dette et prosjekt hele klubben stiller seg bak. Foto: Atle Johnsen