Tyrkia ønsker lysere kvelder og beholder derfor sommertiden. Foto: Kristine Wiik Berg

Tyrkia vil ha evig sommer

30. oktober stiller vi klokken tilbake til normaltid. Dette vil ikke Tyrkia være med på.
Tirsdag, 18 oktober, 2016 - 11:27

7. september 2016 bestemte tyrkiske myndigheter seg for å beholde sommertiden. Den 27. mars stilte de klokken til sommertid sammen med oss andre, men den 30. oktober skal de altså ikke skru klokken tilbake til normaltid. Dette resulterer i at tidsforskjellen mellom Skandinavia og Tyrkia blir større. I vinterhalvåret vil tidsforskjellen bli to timer.

Utnytte dagslyset bedre

I følge The Guardian ble avskaffelsen av vintertid eller normaltid offentlig da Statsministeren, Binali Yıldırım, holdt en tale til provinsielle guvernører 7. september.

- Jeg vil avskaffe sommer-vintertid forskjellen, slik at vi kan utnytte dagslyset bedre, sier Tyrkias statsministeren i talen sin.

Miljø- og energiministeren i Tyrkia er enig. Han mener også at utnyttelsen av dagslys vil bli bedre. I tillegg snakker han om at det vil bli lysere når folk er på skole og jobb, og at de kan unngå ulempene ved overgangsperiodene. 

Storbritannia støtter vedtaket

Royal Society for the Prevention of Accidents (RoSPA) i Storbritannia har lenge kjempet for å få dette vedtaket i Storbritannia. De ønsker også lysere kvelder hele året, og mener dette kan forhindre dødsfall og skader på veiene. CNN forteller at noe liknende har blitt prøvd i et år i Storbritannia på 1960-tallet.  I prøveperioden ble rundt 2500 dødsfall og alvorlige skader forhindret.

- De har definitivt gjort et riktig valg. Vi hadde blitt fornøyde om også UK kunne fatte dette vedtaket. Jeg tror også det vil gjøre mye bra for deres økonomi, uten at det koster dem en krone , sier Tom Mullarkey, sjef i RoSPA.

RoSPA uttaler også til CNN at det å beholde lysere kvelder vil spare energi og øke turismen i landet.

Kan bli problemer for chartertrafikken 

Reisebloggen, The travel inspector, minner turister på å sjekke tidsforskjellen. Det kan være greit å vite om dette for personer som planlegger å reise til Tyrkia i perioden 1. november til rundt 30. mars neste år. Det er viktig å ikke glemme at tidsforskjellen har blitt en time mer på vinterhalvåret.

Turkish Airlines har allerede begynt å kontakte kunder som skal reise til Tyrkia i dette tidsrommet. I mailen de sender til kundene forklarer de om det tyrkiske vedtaket og ber de sjekke sin reservasjon og eventuelt re-bestille bilettene sine. I tillegg beklager de på forhånd for eventuelle ulemper som kan oppstå på grunn av denne endringen.

 

 

 

Emneord: 
Tags: