Fjordsightseeing populært om høsten

Økningen turister i Oslo har vært voldsom etter to år med en svak norsk krone. Selv i november, er turistbåten "Båtservice VII" fullsatt.
Tirsdag, 1 november, 2016 - 14:37

Med mindre det er juleaften, eller is på vannet, kjører Båtservice AS turer i Oslofjorden hele året. Dagen før november har 91 turister møtt opp klare for tur.

– I dag kjører vi en mindre båt enn vanlig, men den har fortsatt plass til i underkant av hundre personer. Forrige helg hadde vi 150 deltakere på hver eneste tur, som nesten er bedre enn på sommeren, forteller kaptein Markus Ljungqvist.

Frisk luft

Ljungqvist har jobbet som kaptein på turistbåten i ett år. Han forstår at turistene trekker mot havet, selv om det går mot både mørkere og kaldere tider.

– Denne båtturen er helt fri for stress, og det er deilig å være ute i frisk luft. I tillegg tror jeg rett og slett ikke at det er så mye annet å gjøre som turist i Oslo på denne tiden av året, sier Ljungqvist.

Fra USA til Norge

Båten fører turistene fra Rådhusplassen til museene på Bydgøy, og underveis forteller guiden om Oslofjordens kriker og kroker. På trappen fremst i båten sitter Belinda Beresford med barna sine, Alekha og Galen. Familien kommer fra Sør-Afrika, men bor i Portland, USA.

– Vi har bare tre dager i Oslo, og vi ville få med oss så mye vi kunne. Det er virkelig vakkert, sier Belinda.

Svak krone og fjord

Kristian Qvigstad, markedssjef og deleier i Båtservice AS forteller at økningen turister i Oslo har vært voldsom etter at den norske kronen sank i fjor og i år. Han forteller også at de er gode på å tiltrekke turister, spesielt med ordet “fjord” som ofte forbindes med Norge.

– Selv om de ikke får se spektakulære fjorder som på Vestlandet, er de veldig fornøyde med turene. De kommer nært på elementene når de sitter på et seilskutedekk rett over vannflaten, og nært inntil øyer og sund.  Det at de blir tvunget til å sitte ute, er også bra, for da blir totalopplevelsen også større, selv om det kan bli kaldt, forteller Qvigstad.

Godt forhold til norsk historie

Den sør-afrikanske familien har blitt fortalt historier om de norske vikingene av bestemoren, som er historielærer. Da far i familien, Louis Picker, skulle holde en forelesning i Norge, bestemte de seg for å bli med.

– Da jeg fant ut at vi skulle til Norge, ble jeg så glad at jeg skrek, forteller datteren Alekha.

– I tillegg var Thor Heyerdahl min store barndomshelt, så Kon-Tiki museet blir veldig spennende å se, forteller Belinda.

Kon-Tiki museet

Da familien ankommer Kon-Tiki museet forteller Belinda barna om hva de ser. Hun ler entusiastisk selv da hun leser introduksjonen om Kon-Tiki-ekspidisjonen: ”En flåte laget av balsatre!”

– Det må ha vært så skummelt. Men jeg ville blitt med om jeg kunne, sier Beresford.